ООН: Ограниченията на Израел върху помощта за Газа може да са военно престъпление

GettyImiges
share

Службата на ООН по правата на човека заяви във вторник, че ограниченията на Израел върху влизането на хуманитарна помощ в Газа може да се равняват на военно престъпление, предава Ройтерс.

"Степента на продължаващите ограничения на Израел върху влизането на помощ в Газа, заедно с начина, по който той продължава да води военни действия, може да се равнява на използването на глада като метод на война, което е военно престъпление", каза Говорителят на Службата на Върховния комисар за правата на човека на ООН Джеръми Лорънс.

Израел отрече да е възпрепятствал навлизането на хуманитарна помощ в ивицата Газа.

Израел провокира глад в Газа и го използва като оръжие за война. Това заяви върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

"В Газа вече не сме на ръба на глада, ние сме в състояние на глад, което засяга хиляди хора", подчерта Борел при откриването на конференция за хуманитарна помощ за палестинския анклав в Брюксел.

"Това е недопустимо. Гладът се използва като оръжие за война. Израел провокира глад", възмути се той.

В отговор израелският външен министър Израел Кац призова Борел "да спре да атакува Израел и да признае правото ни на самозащита срещу престъпленията на "Хамас".

Кац подчерта, че Израел е позволил "обширна хуманитарна помощ за Газа по суша, въздух и море за всеки, който желае да помогне", но тази помощ е "насилствено нарушена" от бойци на "Хамас" със "съдействието" на Агенцията на ООН за на палестинските бежанци.

Отделно, ръководителят на агенцията Филип Лазарини заяви, че гладът в ивицата Газа е "причинен от човека".

Кризата може да бъде разрешена и обърната чрез подходяща политическа воля и Газа може да бъде "наводнена" с храна през пропускателните пунктове, посочи той по време на пресконференция в Кайро с египетския външен министър Самех Шукри.

Водещи новини

Още новини