Израелският вестник "Аарец": От колко още доказателства се нуждае Байдън, че Нетаняху не е съюзник на САЩ?

  • 26 юни 2024 13:50

  • 875
  • 1
Израелският вестник "Аарец": От колко още доказателства се нуждае Байдън, че Нетаняху не е съюзник на САЩ?
© Getty Images, архив

Преди няколко месеца президентът Байдън изглеждаше толкова уморен от това как израелският премиер Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и пренебрегна призивите му за сдържаност в Газа, че най-накрая се изказа твърдо, пише "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2265

Байдън беше попитан през март дали призивите му към Израел да не нахлува в град Рафах в южната част на Газа представляват "червена линия“, която означава, че нахлуването ще има сериозни последици.

"Да, това е червена линия“, потвърди Байдън, "но никога няма да изоставя Израел.“

Докъде ще доведе всичко това, изглежда не е ясно дори за Байдън. През април той се обади на Нетаняху и отново като че ли начерта линия, която беше поне бледочервена. Байдън призова за незабавно прекратяване на огъня и, както се казва в изявление на Белия дом, "поясни, че Израел трябва да формулира и приложи поредица от конкретни, осезаеми и съществени мерки, за да спре нанасянето на вреди на цивилни, да сложи край на хуманитарните страдания и да гарантира безопасността на хуманитарни работници."

Нетаняху заяви отново, че САЩ задържат оръжейни доставки за Израел

Изявлението гласеше: "Политиката на Съединените щати спрямо Газа ще се определя от нашата оценка на действията на Израел при прилагането на тези мерки."

През май Байдън отново очерта "червена линия“. "Ако Израел влезе в Рафах, няма да доставям оръжия“, използвани срещу градовете, каза той пред Cи Ен Ен.

Всичко това изглежда показваше закъснялото желание на Байдън да се изправи срещу Нетаняху и да предотврати хуманитарна катастрофа в Рафах. След като беше изправен пред многобройни призиви да направи повече за жителите на Газа - дори от съпругата си - Байдън изглеждаше решен да обуслови военната подкрепа на Израел по начини, които да го накарат да предостави хуманитарна помощ на засегнатите райони, да предотврати нахлуването в Рафах, да спре доставката на оръжия, жертва на които стават служители на хуманитарни организации и да се стигне до придвижване към прекратяване на огъня, пише "Ню Йорк таймс".

Малко след този тежък телефонен разговор през април Байдън отново позволи на Нетаняху да си избърше краката с американския президент.

Израелската армия нахлу в Рафах

В крайна сметка Израел нахлу в Рафах. Доставките на храни за жителите на южната част на Газа бяха намалени до минимум. В Газа бяха убити още най-малко 15 хуманитарни работници. Израел продължава с безразсъдните бомбардировки като тази, която унищожи палатков лагер в Рафах, убивайки десетки хора, отбелязва "Ню Йорк таймс".

И така, сега, когато всички негови ярки и бледи червени линии бяха нарушени, какво планира да направи Байдън по-нататък? Администрацията настоява за продажба на изтребители Ф-15 на Израел за 18 млрд. долара. Осъществяването на това би изпратило ужасен сигнал, че пренебрегването на Байдън няма да има последствия, коментира вестникът.

"Байдън показва на Нетаняху за пореден път, че ще му размаха пръст, но няма да изпълни заканата си", казва Джеръми Конидик, бивш служител на администрацията и президент на Международната организация на бежанците.

Израелският министър на отбраната: Готови сме за всякакви действия в Ливан

Тази война започна, когато Израел беше подложен на ужасяваща терористична атака и имаше пълното право да удари "Хамас", но не и да изравнява със земята цели квартали или да мори с глад цивилни граждани, отбелязва "Ню Йорк таймс". Байдън подкрепяше Нетаняху и го защитаваше в ООН, дори когато комисия на световната организация установи, че Израел е отговорен за военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Изглежда Байдън от самото начало е вярвал, че може в по-голяма степен да влияе на Нетаняху и да овладее импулсите му, като го подкрепя. И до известна степен този подход проработи: Израел не нахлу в Ливан миналата есен, както възнамеряваше, а нахлуването му в Рафах изглеждаше по-премерено от нахлуванията му в други градове в Газа. Според хуманитарни работници това е увеличило количеството на хранителните продукти, постъпващи в северната част на Газа.

САЩ предупредиха Израел за последствията от конфликт с "Хизбула"

Оставане на власт без сигурност

Но най-важното е, че политиката на Байдън по отношение на Газа помогна на Нетаняху да остане на власт, без да допринесе за дългосрочните интереси на Израел в областта на сигурността. Войната обезсмисли всички аргументи на Байдън, че Съединените щати подкрепят "основан на правила международен ред", като по този начин подкопаха и позицията си в Украйна, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Междувременно, в невероятна проява на неблагодарност към президента, който е бил неговият спасителен пояс, Нетаняху записа видео на английски език, в което критикува администрацията на Байдън за липсата на подкрепа, и сега се готви да се обърне към Конгреса на САЩ, заобикаляйки Белия дом.

След поредната атака на Нетаняху срещу администрацията на Байдън преди няколко дни Белият дом заяви, че намира забележките на премиера за "дълбоко разочароващи".  Това със сигурност е помогнало на Нетаняху да си направи някои изводи.

"От колко още доказателства се нуждае Байдън, че Нетаняху не е съюзник на Съединените щати?", пита авторът на статия в израелския вестник "Аарец". В нея в прав текст се казва, че Нетаняху просто е измамил американския президент.

И ако Байдън докаже, че неговите "червени линии" в Газа са безполезни, защо Русия, Китай или Иран да го слушат? Ако той е толкова страхлив, че не може да се изправи дори пред съюзник, зависим от американските оръжия, каква е причината да вярваме, че ще се противопостави на противник?, пише "Ню Йорк таймс".

Нетаняху: Израел води война за оцеляване и се нуждае от американски оръжия

Парадоксът е, че Байдън като цяло води успешна външна политика, особено в изграждането на съюз в Азия, за да намали риска от война с Китай. Сега обаче той е затънал в неразбория в Близкия изток, която може и да се влоши. Войната в Газа заплашва да се проточи на по-ниско ниво до края на тази година, а Израел говори за нападение срещу "Хизбула" в Ливан през следващите седмици. Това би предизвикало отделна война, която може да бъде още по-катастрофална. Байдън се опитва да предотврати война в Ливан, но начинът, по който показва слабостта си към Нетаняху, ограничава влиянието му, отбелязва вестникът.

 Речта на Нетаняху пред Конгреса може да причини дългосрочни щети

Сега наближава реализирането на поканата, отправена миналия месец от лидерите на Конгреса от двете партии към израелския премиер да говори на съвместно заседание на Конгреса, отбелязва "Вашингтон пост". С тази реч, насрочена за 24 юли, Конгресът дава платформа на Нетаняху да се намесва в политиката на САЩ, както е правил преди. И както демократите - които сега обмислят дали да бойкотират обръщението - ясно разбират, последствията могат да бъдат значителни. Ако Нетаняху използва речта си, за да подкопае дипломатическите усилия на администрацията на Байдън и да атакува собствените си критици от Демократическата партия, това може допълнително да политизира отношенията между САЩ и Израел, като ги навреди в дългосрочен план. 

Белият дом се тревожи от предстоящото обръщение на Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и към съвместна сесия на Конгреса, вярвайки, че израелският премиер може да използва форума, за да критикува президента Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в, че не подкрепя достатъчно отмъщението срещу "Хамас" в Газа, отбелязва "Политико".

Речта следващия месец може да създаде дипломатически сложен и политически опасен спектакъл за президент, който се кандидатира за преизбиране. Страховете сред сътрудниците на Западното крило нараснаха през последните дни, след като Нетаняху направи поредица от публични изявления - включително едно във видео обръщение, направено на английски език - обвинявайки администрацията, че е задържала повече военна помощ, отколкото е било публично оповестено.

САЩ разкритикуваха Нетаняху

Високопоставен служител отбеляза във Вашингтон: "Никой не знае какво ще каже“.

Търканията между Байдън и Нетаняху се задълбочиха от началото на войната на  Израел срещу "Хамас", като сътрудниците на Байдън все повече вярват, че израелският лидер удължава конфликта, за да остане на власт - и че той би предпочел Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския да се върне в Белия дом. И войната създаде политическа дилема за Байдън, който беше критикуван от републиканците за недостатъчна подкрепа за Израел, но в същото време беше атакуван от някои членове на собствената си партия, че не защитава палестинските цивилни.

За момента Белият дом все още не е изпратил покана на Нетаняху да се срещне с Байдън, когато дойде във Вашингтон за планираната си реч на 24 юли…

В сферата на дипломацията винаги има повече проблеми, отколкото решения, а американската политика и безпринципното поведение на Нетаняху я правят още по-трудна. Но след осем месеца на нестихващ ужас в Близкия изток Байдън трябва да признае, че неговата политика в Газа е морален, практически и политически провал, който не е помогнал на никого, освен на Нетаняху, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Последвайте канала на

Теодора Павлова
875 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Какво не ви е ясно

2024.06.26 | 14:07

1
НАТАНЯХУ Е ВОЕННОПРЕСТЪПНИК, А КАТИЛА Е ШИЗО ЛАЙНЯР, ДУХАЛ НА ЦИГАНИ В ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР.

Добави коментар

Водещи новини