Свобода ли? Не, просто компромиси и сделки за оцеляване и живот – виж какво сториха с Асандж!

  • 26 юни 2024 13:50

  • 1696
  • 0
Свобода ли? Не, просто компромиси и сделки за оцеляване и живот – виж какво сториха с Асандж!
© pixabay

Вчера беше един много тъжен ден за свободата на словото и журналистиката. За да получи свободата си и да запази живота си, основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж след като бе изнуден, призна, че е нарушил Закона за шпионаж на щатите и в рамките на съдебна сделка, бе официално освободен от съд на САЩ.

След 14-годишна съдебна сага, в т.ч. унизително внедряване в затвор с тежки условия и без присъда, най-после 53-годишният журналист се прибра при семейството си в Австралия.

Цената за своя живот и право на съществуване, която той плати показно пред очите на целия безразличен свят, бе жестока и потресна.

И защо? Защото Асандж направи нещо, което е същината на журналистическата работа и професия – да се изнамират и публикуват важни за хората документи, разобличаващи нечистоплътни деяния на властите навсякъде по света.

Припомням, че Асандж направи точно това – през 2010 година публикува в "Уикилийкс" хиляди класифицирани документи, разкриващи американски военни престъпления в Афганистан и Ирак. По мнение на специалисти, това е един от най-големите пробиви на секретна информация в историята на САЩ.

Парадоксално е, че уж в страната, където мечтите бяха възможни за реализация и самоопределяща се в съвременния свят като люлка на демокрацията, Асандж бе свирепо преследван и заключен поне с 9 катинара за това, че си е вършел работата, следвайки принципите на своята професия. Тази работа паралелно вършат хиляди журналисти по света. И тях ли овластените чиновници ще заключват занапред?!

Мисля, че тази съдебна присъда освен, че е тъжна, е и срамна за сънародниците на Томас Джеферсън.

Те вероятно са от нечетящите, но този мъдър държавник беше беше казал: „Ако се налага да избирам: да има правителство без вестник или вестник без правителство, то аз без да мисля ще избера второто”.

За съжаление днес правителствата навсякъде по света масово и без да мислят избират първото.

Дали пък точно затова навред /с малко изключения/ властта, управите, политиците в съвремието ни вече не се радват на почит, да не споменаваме изобщо морални категории като респект и уважение от страна хората?!

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на novini.bg

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1696 0

Свързани новини

Водещи новини