Водещите новини! За връщането на Брендо: не може без протекции от службите. Министрите на отбраната на САЩ и Русия са провели разговор (и още…)

  • 26 юни 2024 13:21

  • 1129
  • 0
Водещите новини! За връщането на Брендо: не може без протекции от службите. Министрите на отбраната на САЩ и Русия са провели разговор (и още…)
© Getty Images/НоваТВ/Булфото/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 26 юни   

 

„Без намеса и контрол на съответните служби връщането на Брендо не може да стане. Нищо странно няма. Мислите ли че това е случайно решение на Брендо? Мислите ли че с това предаване не се цели нещо? Задържането му в Украйна случайно ли е? Защо беше пуснат? 

Решението Брендо да се прибере не е случайно, то е планирано. Неговото предаване е с определена цел и тя ще стане ясна“, категоричен бе Ботьо Ботев. 

Ботьо Ботев за връщането на Брендо: Без протекциите на компетентни служби не може да стане

***


11% от лекарите са ставали жертва на физическа агресия и почти половината - 49% са ставали жертва на вербална. Това съобщи в "Денят започва" д-р Иван Маджаров, председател на Управителния съвет на Български лекарски съюз, като се позова на две проучвания сред лекари и пациенти, поръчани от Съюза.

„Двете проучвания, които поръчахме и финансирахме от Български лекарски съюз, бяха в тази посока да изясним какъв е процентът на лекари, срещу които е имало физическа и вербална агресия.

Искахме да видим и какво мисли обществото по въпроса. За съжаление, агресията не се овладява, въпреки инициативите, въпреки говоренето, което ние и други институции, включително Министерството на здравеопазването, правим", каза д-р Маджаров.

17% от българите смятат, че ако са агресивни, ще получат по-добра медицинска услуга

***


„За съжаление, в тази атака участват и българските служби. Това показва защо ние искаме реформи на тези служби, а останалите партии начело с ГЕРБ и ДПС се противопоставят на тези реформи“.

„ДАНС се използва като бухалка срещу граждански активисти, експерти и лекари, които защитават идеята за Национална детска болница. Това беше причината днес да изслушаме Пламен Тончев, който не успя да обясни защо ДАНС се занимава с разпити на гражданските активисти. Всички въпроси, които са им задавани, нямат абсолютно никаква връзка с детската болница. На тях не им е предоставен сигнала, подаден от "Търговска лига". Това за нас е огромно нарушаване на човешките и конституционните права на гражданите. В този смисъл ние искаме оставката на г-н Тончев като председател на ДАНС", обяви от своя страна Елисавета Белобрадова. 

„Имам чувството, че сме се телепортирали някъде назад във времето - 1988 година. Тогава, като не спазваш заветите на партията, ти пращат Държавна сигурност. Това е пълно безобразие. ДАНС да призовава граждански активисти и да ги разпитва е абсолютно безобразие. ДАНС е политическа бухалка на ГЕРБ и ДПС. По отношение на "Военно разузнаване" става въпрос за СМС на Ванев, изпратен до пет лица. Той не каза нищо за авторството, но в СМС става ясно, че трябва да бъде спрян този, който иска да реформира службите", заяви ген. Атанас Атанасов.  

ПП-ДБ поиска оставката на шефа на ДАНС заради казуса с разпитите около детската болница

***


„Вчера излезе огромна лъжа, което ме притесни. Има много сериозен сигнал за най-висока степен на заплаха срещу мен. Предполагам колегите от ДАНС, МВР и НСО са взели мерки. И вашето обикаляне покрай оградата много притеснява и внуците и детето. Вчера в две диаметрално противоположни медии излезе информация, че заплахата идва от Пеевски. Това ме притесни. Всичко съм чул за Пеевски“.

Борисов: Има много сериозен сигнал за най-висока степен на заплаха срещу мен

***


Днес евродепутатите от партия "Продължаваме промяната" бяха приети за пълноправен член на парламентарната група “Обнови Европа” (RENEW). Това съобщиха от партията в официалната си Фейсбук страница.

Така ПП застава в едно либерално семейство с Марк Рюте, Емануел Макрон и Кая Калас.

“Ние с Христо Петров ставаме част от това уважавано европейско семейство”, заяви Никола Минчев. „Дадохме и своята подкрепа за избора на председателя на парламентарната група - Валери Айер“.

Евродепутатите Никола Минчев и Ицо Хазарта стават част от “Обнови Европа”

***


Формалният лидер на "Величие" Николай Марков поиска извинение от Ивелин Михайлов.

„Подложен е на изпитание личният ми авторитет, както и този на колегите ви, от изявленията на Михайлов, че има пробити депутати", обясни Марков, цитиран от "24 часа".

Формалният лидер на "Величие" - Николай Марков, поиска извинение от Ивелин Михайлов

***


Европейската комисия и Европейската централна банка представят днес конвергентния доклад за приемането на еврото в България.

Очаква се в него да бъде потвърдено, че страната не e изпълнила всички критерии, за да приеме единната европейска валута от 1 януари догодина, каквито бяха първоначалните планове на Брюксел и София.

ЕК: България не е готова за приемането на еврото

***


Най-значимият резултат от среща на върха в швейцарския град Бюргенщок е обещанието на Украйна да покани руснаците на следващото подобно събитие, което вероятно ще се проведе в Саудитска Арабия по-късно тази година, отбелязват в редакцията на американското списание TIME, цитирано от "Фокус".

TIME: Обещанието на Украйна за контакти с Русия е най-важният резултат от срещата на върха в Швейцария

***


Основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж пледира днес "виновен" по обвинение, че е публикувал класифицирани документи на американските въоръжени сили, предаде АП, цитирани от БТА. 

Джулиан Асандж пледира "виновен" за публикуването на военни тайни на САЩ

***


Северна Корея е извършила изпитание на, както изглежда, хиперзвукова ракета край източните си брегове, но тя се е взривила във въздуха, съобщи южнокорейската армия, цитирана от Ройтерс и БТА.

Северна Корея изстреля хиперзвукова ракета, тя се взриви във въздуха

***


Министрите на отбраната на Русия и САЩ са провели телефонен разговор за първи път от повече от година, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че двете страни са представили дълбоко различаващи се версии на разговора. 

Пентагонът съобщи, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и неговият руски колега Андрей Белоусов са обсъдили значението на отворените линии за комуникации. Разговорът е проведен по инициатива на Остин и е първият на подобно равнище от март миналата година, заяви пред репортери говорителят на Пентагона ген.-майор от ВВС Патрик Райдър.

Министерството на отбраната на Русия заяви, че Белоусов е предупредил Остин за опасните последици от продължаващите американски оръжейни доставки за Украйна по време на продължаващия вече 28 месеца конфликт с Русия, предаде ТАСС.

Министрите на отбраната на САЩ и Русия са провели телефонен разговор

***


Антисемитските прояви в Германия -  от графити до опити за подпалване - са се увеличили с около 83% през миналата година след извършената от "Хамас" атака срещу Израел на 7 октомври и израелската военна офанзива в ивицата Газа, съобщи Федералната асоциация на центровете за изследване и информация за антисемитизма (РИАС/RIAS), цитирана от Ройтерс.

Около половината от 4782-те регистрирани антисемитски инциденти са свързани с антиизраелски активизъм, като много от тях включват отричане на нацисткия Холокост, по време на който са избити 6 млн. евреи, посочва РИАС.

Въпреки че антисемитизмът се засилва в световен мащаб, той е особено чувствителна тема в Германия, където еврейските институции са под силна полицейска защита, отбелязва БТА.

Критици, сред които видни германски интелектуалци от еврейски произход, твърдят, че това е резултат от факта, че германските власти и медии не правят достатъчна разлика между антисемитизма и критиките към Израел. 

Антисемитските прояви са се увеличили с над 80% в Германия

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
1129 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини