Премиерът Главчев: Надявам се депутатите да приемат Закона за въвеждане на еврото възможно най-бързо

  • 26 юни 2024 13:10

  • 644
  • 4
Премиерът Главчев: Надявам се депутатите да приемат Закона за въвеждане на еврото възможно най-бързо
© Булфото

Основната задача на служебното правителство е провеждане на честни и прозрачни избори. Въпреки спекулациите преди и по време на изборите, мисля, че се справихме с тази задача. Това заяви в началото на днешното заседание на Министерски съвет служебният премиер Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в.

"Друга предизборна дъвка бе процентът на увеличение на пенсиите. Всички на 1 юли ще установите, че те са увеличени с 11%. в резултат на него доходите на близо 2 млн. пенсионери ще нараснат. Средната пенсия ще стане 971 лв., което е със 110 лв. повече от тази пенсия през миналата година, а 200 000 пенсионери ще преминат линията на бедност", увери той.

"Сред приоритетите, които обещахме да спазваме, е и влизането в еврозоната. Преди минути са излезли конвергентните доклади на ЕК и ЕЦБ, които засягат страните извън еврозоната и готовността им за присъединяване към нея. За нас е установено, че всички критерии са спазени, освен този за ценовата стабилност. Този критерий очакваме да бъде изпълнен до края на годината. При изпълнението на всички критерии ще искаме извънредни конвергентни доклади и ще покажем готовността си за присъединяване към еврозоната", каза още министър-председателят.

ЕК: България не е готова за приемането на еврото

Главчев допълни, че днес в дневния ред на МС е предвидено да бъде разгледан Законът за въвеждане на еврото: "Това е практическа стъпка, която ще осигурим с проект на МС, но това ще стане след приемане на закона от НС. Надявам се народните представители да приемат закона възможно най-скоро, за да се осигури предвидимост за българските граждани, за бизнеса и за администрацията."

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
644 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.06.26 | 14:06

4
Аз се надявам да не виждам тази ,,интелигентна'' физиономия.

2024.06.26 | 13:56

3
Главчо,Всички заедно ,пак сте мълцинство,така че се спрете и си ходете.
25 см

2024.06.26 | 13:55

2
Надявай се дълбоко!
Анонимен

2024.06.26 | 13:27

1
Ти се времянка не давай акъл на депутатите

Добави коментар

Водещи новини