Как да се предпазим от летните вируси?

  • 26 юни 2024 13:02

  • 437
  • 0
Как да се предпазим от летните вируси?
© Freepik

Вирусите имат време и сезон, в които те се развиват добре – едни предпочитат по-студено, други харесват по-топло време. През различните сезони е различно и нашето поведение, което също обуславя начина, по който можем да се заразим. Това каза в интервю за "Фокус" общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

По думите ѝ през лятото са по-широко разпространени ентеровирусите, за които дали ще се предизвикана от вируси или ще бъде предизвикана от бактерии, много характерен симптом и много измъчваш пациентите, това е диарията. Топлото време допълнително предразполага за разпространението на вирусите, защото така се образуват хранителни токсикоинфекции, като стафилококус ауреус, от който можем да се заразим след консумация на бързоразвалящи се храни, салмонелата след консумация на яйца и други.

"Човек не трябва да се лишава от храната, която обича, просто храната трябва да бъде по-добре термично обработена, да има едно високо ниво на лична хигиена, да се внимава откъде се пие вода. Просто част от това да не се заразим зависи от това как ние пазим личната си хигиена и как съхраняваме хранителните продукти,“ обясни тя.

Тези знания могат да спасят живот! Какво да правите за първа помощ при топлинен удар?

През летния период се развиват и ротавирусните инфекции, за които д-р Гергана Николова напомни, че за по-лекото им преболедуване е нужно децата да бъдат ваксинирани.

Специалистът посъветва: при симптоми на вирусни инфекции в никакъв случай не трябва да се приемат безразборно антибиотици и други специфични продукти, най-важното е да бъде заместена адекватно тази течност, която ние губим. "Основното в този случай е да се рехидратираме, да взимаме течности – за предпочитане е това да бъде вода в подходящи количества, добре е да се сложим на един диетичен режим от по-леки храни. Добре да се даде по нещо, което да коригира електролитния баланс, като има специални сиропи за това. И другото, което може лесно човек да вземе, това са пробиотиците, като целта е да възстановим нормалната чревна флора. И разбира се връзка с личния лекар тогава, когато тези неща, които сме дали, нямат ефект,“ посъветва тя.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
437 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини