Чуждестранни дипломати и опозицията в Кения реагираха остро на насилието при последните протести срещу увеличението на данъците

  • 26 юни 2024 14:36

  • 398
  • 1
Чуждестранни дипломати и опозицията в Кения реагираха остро на насилието при последните протести срещу увеличението на данъците
© Getty images (архив)

Чуждестранни посланици и дипломати в Кения от страни, сред които представители на Великобритания, САЩ и Германия, направиха днес съвместно изявление, че са силно загрижени от насилието при последните протести срещу увеличението на данъците в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Съжаляваме за трагичната загуба на човешки живот и получените наранявания, включително при бойна стрелба", заявиха дипломатите.

Лидерът на опозицията в Кения Раила Одинга поиска незабавно прекратяване на насилието към протестиращите срещу законопроекта за увеличението на данъците и призова за диалог и международна намеса.

Червеният кръст на Кения съобщи, че автомобилите му са били нападнати по време на демонстрациите срещу увеличението на данъците, при което негови служители и доброволци са ранени.

САЩ отблизо следят ситуацията в Найроби, където полицията откри огън по демонстранти, опитващи се да щурмуват парламента на Кения, като призовават за спокойствие, заяви говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Кенийската активистка Аума Обама, полусестра на бившия президент на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, е била сред протестиращите, които вчера бяха разпръснати със сълзотворен газ при демонстрациите пред сградата на парламента в Найроби в отговор на журналистически въпрос каза: Тук съм, защото - вижте какво се случва. Младите кенийци демонстрират в защита на правата си. Те протестират със знамена и плакати. Вече дори не мога да виждам.

Думите на роднината на ексстопанина на Белия дом бяха прекъсвани от кашлица, предизвикана от разнасящия се наоколо сълзотворен газ.

Кенийци нахлуха в парламента. Депутати се скриха в мазето

Кенийски войници ще бъдат разположени в помощ на полицията, за да овладеят ситуацията, обяви правителството на източноафриканската страна.

Генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно междувременно призова силите за сигурност да спазват правото на хората на мирен протест.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
398 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Teodora Andreas Berlin

2024.06.26 | 15:17

1
India nema Religia Balgaria orthodox

Добави коментар

Водещи новини