Политологът Даниел Стефанов: Шансовете за кабинет с първи мандат намаляват

  • 26 юни 2024 13:45

  • 706
  • 2
Политологът Даниел Стефанов: Шансовете за кабинет с първи мандат намаляват
© БНТ

Шансовете за кабинет с първи мандат намаляват. Първо, вижда се, че "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" отказват да участват в такова мнозинство, както и очевидно "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен". Вторият елемент, който ме навежда на мисълта е, че Борисов каза, че ще предложат изцяло партиен кабинет, което намалява шансовете да бъде подкрепен. Това коментира политологът Даниел Стефанов в интервю пред БНР.

Според него "сега е трудно да се говори за кабинет с втори мандат, а третият мандат е по-особен": "Защото, ако някое от тези неща, които излязоха като искане и позиция на "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" за референдум за ЕС и НАТО, е вярно, както и други неща, означава, че вероятно вече има блок от няколко партии, които застават зад доста сходни позиции и могат да имат мнозинство за трети мандат".

Стефанов обясни, че Законът за референдумите е инструментът, с които няколко партии НС да направят допитване, дали България да е член на ЕС и НАТО, "теми, които до момента не са били поставяни под въпрос".

"В тази група слагам БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" и "ВеличиеВеличие„Величие“ е националистическа политическа партия в България, учредена през", вероятно и "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен", обясни мнението си Даниел Стефанов.

Той коментира, че няма да е достатъчно, но вече се правят сондажи за подкрепа и от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от", но "не знаем позицията на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с".

"Крайният резултат не е толкова важен, вече има алтернативен разказ, какво България може да представлява. Ако до момента евроатлантическата ориентация изглеждаше непоклатима, вече се формира блок, които се легитимира и показва, за какво ще се бори при следващи избори", прогнозира Даниел Стефанов.

И допълни: "Говори се за директен референдум за НАТО, това не означава, че България автоматично ще напусне двете организации, но говори за промяна на курса на България. Тези няколко партии имат противоположни на позицията за подкрепа на Украйна споменатите теми".

Според него доста неясна изглежда опозицията, защото сигналите от НС за нестабилност са доста странни.

Тошко Йорданов провидя вероятност за "велико пазаруване на депутати при първия мандат"

"Погледнато в общ план, не мисля, че има партия, която в момента би рискувала да влезе в преговори за втория мандат. Пеевски, въпреки желанието и амбициите, не е в състояние да предизвика протести срещу себе си. Смятам, че ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с ще продължи да се стреми към участие във властта, видимо с конкретни хора, той ще продължи да бъде основен елемент в евроатлантическата ориентация на страната, но дали това ще доведе до управление, не мога да кажа", каза Стефанов.

Той обясни, че се говори усилено за промяната на изборната система у нас и че е необходима сериозна дискусия.

"Разговорът трябва да е по-широк. Някои изборни системи създават парламенти с по-стабилни правителства, други избирателни системи са с по-високо представителство на групи от обществото. Нашата дава добро представителство на обществото. Не знам дали е подходящ моментът да намалим това представителство. Не говорим за крайните версии, а ако погледнете 5-те точки на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател", в тях не се говори излизане на България от ЕС, а за предоговаряне и референдум за еврото, което ще отслаби позицията на България в ЕС", коментира Даниел Стефанов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
706 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.26 | 15:16

2
В последните няколко избора, "Избраните" показаха,че плюят на резултатите от избора и волята на народа и последните искат да стават първи.Защо и има ли смисъл да ходим на избори?
Клеопатра

2024.06.26 | 14:17

1
Е,то това се знае!Целият парламент е една ХЕОПСОВА ПИРАМИДА!

Добави коментар

Водещи новини