Станишев: Цар Киро има договорка с ГЕРБ да ги подкрепя

share

Ситуацията около Катуница много удобно замъглява другите проблеми – и социалното положение, и бедността.

Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в централата на партията по повод на визитата у нас на генералния секретар на Партията на европейските социалисти Филип Кордери.

„Може ли държавата да гарантира социалния и етническия мир” – попита Станишев. Според него по темата за Катуница – основният политически въпрос е какви са отношенията между ГЕРБ и Кирил Рашков. Самият Рашков е заявил, че има договорка с ГЕРБ да ги подкрепя. „Може би това обяснява бездействието на МВР”, заяви Станишев.

 „Явно е имало намеса отгоре и аз питам кой. Кой е този човек от ГЕРБ? Лидерът на партията Бойко Борисов, председателят на предизборния щаб, трябва да отговорят – кой е ръководил действията на полицията в Катуница. Тази ситуация много удобно замъглява другите проблеми – и социалното положение, и бедността. Може ли държавата да гарантира социалния и етническия мир. Затова БСП има мисия на предстоящите избори - да прекрати „това безобразие в страната.”, заяви Станишев. 

По думите му, в редица европейски страни влиянието на социалистите се увеличава. Така започва нова тенденция в Европа, защото икономическата криза предизвика огромни трудности. Партията на европейските социалисти (ПЕС) винаги е отстоявала позицията, че кризата не може да се прехвърля на най-бедните. „За съжаление това се случва в България при управлението на ГЕРБ. Хората не могат да чакат, защото гладът е повсеместен. Нужна е политическа промяна, тя ще дойде в България с президентските и местните избори”, каза Станишев. Според него от ГЕРБ разчитат, че ще спечелят вота със страх, който е основен инструмент. „Живеем все по-трудно и второ – оказва ни се огромен натиск”, уточни той.

Водещи новини

Още новини