Сергей Станишев

Сергей Станишев

Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на България в периода 17 август 2005 - 27 юли 2009 г.

От 2002 г. е постоянен член на Президиума на Партията на европейските социалисти.

Владее свободно английски и руски, ползва френски и полски език.

Роден е на 5 май 1966 г. в Херсон, Украйна.

През 1989 г. завършва Историческия факултет на Московския държавен университет. През 1994 г. защитава докторат по история на тема "Система за издигане на висшите държавни сановници в Русия и нейната трансформация през втората половина на ХІХ век".

През 1999-2000 г. специализира международни отношения в Лондонската школа за икономика и политически науки.

През 1994-95 г. Станишев работи като журналист. Автор е на публикации по външнополитически теми в български всекидневници и седмичници.

От 1995 г. започва работа във Висшия съвет на Българската социалистическа партия като главен експерт в отдел "Външна политика и международна дейност". На следващата година е назначен за ръководител на същия отдел.

През 2000 г. е избран за член на Висшия съвет и на Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП като секретар по международните въпроси.

През юни 2001 г. е избран за народен представител в Тридесет и деветото Народно събрание.

На 15 декември 2001 г. на второто заседание на 44 конгрес на БСП е избран за председател на Висшия съвет на партията.

През юни 2002 г. 45-ят конгрес на БСП го преизбира като председател на партията.

По време на председателството на Сергей Станишев през октомври 2003 г. Българската социалистическа партия става пълноправен член на Социалистическия интернационал, а от май 2005 г. - на Партията на европейските социалисти.

През юни 2005 г. Сергей Станишев е избран за народен представител в Четиридесетото Народно събрание от 2-и многомандатен избирателен район - Бургас.

До 16 август 2005 г. е председател на Парламентарната група на Коалиция за България. На този ден е избран от българския парламент за министър-председател.

През юли 2009 г. е избран за народен представител в четиридесет и първото Народно събрание от 3-ти многомандатен избирателен район - Варна.

Същият месец е избран от Парламентарната група на Коалиция за България за неин председател.

През октомври  2009 г. на заседание на 47-ят конгрес на БСП е преизбран за председател на партията. Подава оставка като лидер на БСП на 5 юли 2014 г.

Новини

още

Видеа

още

Галерии

още

Водещи

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

На живо Белгия - Тунис 0:0