Световната банка постави Русия сред страните с високи доходи

  • 02 юли 2024 14:57

  • 788
  • 2
Световната банка постави Русия сред страните с високи доходи
© pixabay

Световната банка (СБ) призна Русия за страна с високи доходи. Това става ясно от документ, публикуван от Световната банка и цитиран от руската служба на Би Би Си.

Световната банка разделя всички страни по света на четири групи в зависимост от размера на брутния национален доход на глава от населението (БНД) - това е стойността на всички стоки и услуги, произведени в страната, както и доходите, получени от руснаците в други страни. От този показател се изваждат доходите, изнесени от страната от чужденци.

На теория този показател трябва да показва висок стандарт на живот на руските жители. БНД на глава от населението в Русия  през 2023 г. се оценява от Световната банка на 14 250 долара на глава от населението. Това е повече от 1,2 милиона рубли по курса на Руската централна банка.

Рублата продължава да пада след най-големия си дневен срив от юли 2022 г.

Според Росстат средната заплата в Русия през март е била 87 740 рубли - малко повече от 1 милион рубли годишно. И за година се е увеличил с почти 22% - спрямо март 2023 г. Това е номинален растеж, той не отчита инфлацията, която остава доста висока и "изяжда" част от този растеж.

Световната банка пише, че БНД е свързан с отбранителната индустрия, както и с растежа на търговията и финансовия сектор.

От тези цифри обаче не бива да се прави извод, че Русия се е превърнала в страна с богато население. Първо, в страната има високо ниво на неравенство; парите, които държавата харчи активно за войната, може да не са достигнали до значителна част от населението. Второ, в икономиката на страната се надува балон.

Поради огромните инжекции във военния сектор, той расте бързо, икономиката постепенно се изкривява, а икономистите говорят за нейното прегряване. Това е особено очевидно при инфлацията, която все още не е овладяна.

Централната банка повишава основния лихвен процент, за да ограничи растежа на заплатите и да "изпусне" балона, който се надува в икономиката. Прегряването на икономиката може да доведе до криза, коментира Би Би Си.

Последвайте канала на

Калина Христова
788 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.07.02 | 18:36

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
хаха

2024.07.02 | 16:48

1
хаха евроатлантиците и укронацистите ще изпаднат в запек от такава новина

Добави коментар

Водещи новини