Кабинетът отчита 4,8% по-високи заплати и 12,3% увеличение на пенсиите

share

Увеличаване на доходите, намаляване на безработицата и постигане на финансова и икономическа стабилност, отчита правителството за една година управление. Министерският съвет прие отчет за изпълнението на програмата си.

Припомняйки, че преди година пое управлението в условията на дълбока институционална криза, икономическа депресия и задълбочаващо се разединение в обществото, правителството отчита като успехи изпълнението на политики и програми и мерки със стабилизиращ ефект, които не предизвикват допълнителна устойчивост в крехкото икономическо и социално равновесие. Отчита и първи стъпки в дълго отлагани реформи.

За едно година, според Кабинета, е намаляла административната тежест, спестени са близо 124 милиона лева годишно на бизнеса, а планираните до края на 2014-а година мерки ще намалят административната тежест с още около 100 милиона лева годишно.

Държавата е възстановила задълженията си към бизнеса, започнала е най-амбициозната, според Кабинета, антикорупционна реформа в обществените поръчки. Намалено е подслушването и е гарантирана законността при използването на СРС-та.

За първото тримесечие на тази година е отчетен икономически ръст от 1,2 на сто, а средната месечна работна заплата се е увеличила реално с 4,8%, посочват от Министерския съвет. Увеличени са минималният и максималният размер на пенсиите, като средният месечен размер на изплатените пенсии реално е нараснал с 12,3 процента.

Безработицата за първите три месеца на годината е 13 процента, с 0,8 на сто по-ниска спрямо същия период на 2013 година. Разкрити са над 39 хиляди нови работни места, отчита още кабинетът.

Водещи новини

Още новини