"Може да има смъртни случаи": Париж се готви за най-топлите Олимпийски игри

  • 18 юни 2024 13:14

  • 394
  • 1
"Може да има смъртни случаи": Париж се готви за най-топлите Олимпийски игри
© Getty Images

Водещи спортисти и климатолози предупредиха, че екстремните горещини ще направят "невъзможно“ провеждането на Олимпиадата през летните месеци на фона на страховете от опасни условия на тазгодишните Игри в Париж.

Група олимпийци си сътрудничи с учени по климата и топлинни физиолози от английския университет в Портсмут, за да оцени заплахата от високите температури за спортистите, пише ДПА, цитирани от БТА. 

В доклад, публикуван днес, те предупредиха, че силната жега на Олимпиадата в Париж през юли-август 2024 г. може да доведе до колапс на състезатели и в най-лошия случай до смърт по време на игрите.

Една от препоръките на доклада включва промяна на традиционните графици на състезанията, така че те да се провеждат в по-хладните месеци или по-хладните часове на деня.

Говорейки пред репортери преди пускането му, Кейтлин Трюдо, старши научен сътрудник в Climate Central, каза: "Без съгласувани усилия за намаляване на въглеродните емисии няма съмнение, че температурите на Земята са в траектория, която ще направи почти невъзможно провеждането на летни олимпийски игри през юли и август.

Трюдо добави, че екстремната топлина, съчетана с влажност, означава, че тялото се бори да се охлади, което може да доведе до топлинен стрес върху организма, замаяност, изтощение и топлинен удар.

Самуел Матис, състезател по хвърляне на диск от американския олимпийски отбор, каза, че горещите условия са попречили на олимпийските състезания по лека атлетика през 2021 г., които в крайна сметка трябваше да се проведат вечерта, въпреки че все още беше около 30 градуса по Целзий.

"Мисля, че на много места, в САЩ и по света, състезанията през лятото, освен ако не се провеждат посред нощ, ще станат по същество невъзможни“, каза той.

Джейми Фарндейл, играч на отбора на Великобритания по ръгби 7, каза, че екстремните горещини изтощават спортистите. "Ръцете ти са потни, трудно можеш да хванеш топката и това прави играта по-лоша. Освен това е опасно".

Изследователите на климата разгледаха как температурите са се променили от последното домакинство на Олимпиадата в Париж и Франция преди век през 1924 г., като анализът предполага средно затопляне от 3,1 градуса за тези седмици през юли и август.

Те откриха повишен риск от екстремни горещини на Игрите в Париж тази година, цитирайки смъртоносната гореща вълна във Франция през 2003 г. - която уби повече от 14 000 души - и следващите години на рекордни температури, надвишаващи 42 градуса.

18-годишен участник в Олимпийските игри загина при инцидент

Това идва, след като Игрите в Токио през 2021 година станаха известни като "най-горещите в историята“, с температури над 34 градуса и влажност, достигаща близо 70 процента.

Доклад, изготвен от Британската асоциация за устойчив спорт и FrontRunners, очерта пет препоръки за по-добра подкрепа и защита на спортистите от екстремни горещини.

Наред с по-интелигентния график за избягване на екстремни горещини, те настояваха спортните власти да въведат по-добри планове за рехидратация и охлаждане на спортистите, дават възможност на спортистите да говорят открито за изменението на климата, засилват сътрудничеството между спортните организации и спортистите в кампании за осведоменост относно климата и преразглеждане на спонсорството за изкопаеми горива в спорта.

Себастиан Коу, президент на Световната атлетика и четирикратен олимпийски медалист, каза: "Тъй като глобалните температури продължават да се повишават, изменението на климата трябва все повече да се разглежда като екзистенциална заплаха за спорта.“

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
394 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.18 | 17:33

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини