Цените на горивата ще се задържат още 2-3 седмици

  • 18 юни 2024 13:20

  • 369
  • 1
Цените на горивата ще се задържат още 2-3 седмици
© Novini.bg/ Canva

В сезона на летните почивки и многото пътувания всички се отправяме към бензиностанции, за да напълни резервоара.

"Цените, които виждаме на колонките в момента, ще се задържат поне 2-3 седмици. Тенденциите са за леко повишаване в последната една седмица, но както си говорим за леко повишаване, така в следващия момент може да се види леко намаление. Средната цена е около 2,50 лв./ 2,60 лв. в отделните вериги. Миналата година в същия месец цената е била по-ниска, но м.г. в края на юли цената приближи 2,70 лв.", каза Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива в студиото на "България сутрин".

Ще скочат ли цените на горивата

Той поясни, че потреблението е по-ниско от миналогодишното.

"Когато температурите са по-високи, цената на газта автоматично става по-ниска, защото при производството се употребява много по-малко енергия. Сега очакваме цената ѝ на места да падне под 1 лев. Цената на метана също падна доста, това е най-евтиното гориво, което може да се ползва в страната. Големите зареждания започват още от сряда, четвъртък. В последните години наблюдаваме уикенд почивка, а не както преди", добави Хаджидимитров за Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че рафинерията ни работи на 95%.

"Имаме всякакви горива, вносът върви нормално. За следващите 5-6 месеца не трябва да се притесняваме дали ще имаме гориво. Пазарът се напасна спрямо ситуацията и в момента той работи спокойно. България държи едни от най-ниските цени на горива в ЕС заради ниската данъчна ставка. Предполагам, че това все още ще продължава. Но ако тенденциите, които се появиха в последните 2 години, трябва да бъдат изпълнени до 2027, това няма да бъде точно така", подчерта гостът.

Тогава цената ще скочи.

"Догодина трябва да вкараме по-различни биогорива, след това трябва да спазваме търговия с емисиите. Цената ще е нагоре с около 50-60 ст. Въпросът е как тези средства ще се преразпределят. Да се надяваме, че ще се вземе по-разумно решение, защото ако се повишат горивата в цяла Европа с такава цена, стойността на стоките и услугите ще стане много по-висока", посочи още Димитър Хаджидимитров.

В момента те очакват да видят дали ще има правителство и ще седнат да направят анализи.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
369 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.18 | 17:32

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини