Ремонтират Музея на мозайките в Девня

  • 18 юни 2024 13:50

  • 269
  • 1
Ремонтират Музея на мозайките в Девня
© Булфото

Сградата на Музея на мозайките в Девня ще бъде ремонтирана със средства, осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), съобщи кметът Свилен Шитов.

Ремонтът е обезпечен, средствата са предвидени, подписано е и споразумение с МРРБ. Стойността на проекта е над 5 млн. лева, надявам се да бъдат достатъчни, за да превърнем музея в атракция, обясни кметът, предава БТА.

Той поясни, че с ремонта предстоят конструктивни промени за укрепване на сградата. Причината за това, е че преди близо 40 години, когато е започнало изграждането ѝ, строителството е започнало върху стар, съществуващ зид. Предвид големината на сградата, тя вече има конструктивни проблеми, които ние смятаме да отстраним с ремонта и да я стабилизираме, каза кметът. 

Шитов допълни, че предстои одобрението на проекта от управляващия орган, след което ще бъде обявена процедурата и ще се чака избор на изпълнител. По думите му намерението на Общината е в рамките на две години ремонтът да бъде осъществен, като освен конструктивните проблеми, музеят ще бъде обновен и интериорно и ще отговаря на очакванията на туристите.

Откриват обновената антична вила "Армира"

Шитов каза още, че искането му ще е музеят да не затваря врати за посетители по време на ремонтните дейности, ако това е възможно, но уточни, че всичко ще зависи от строително-монтажните дейности. 

Директорът на музея Иван Сутев каза в отговор на въпрос, че и през тази година институцията е кандидатствала пред Министерството на културата за финансиране на археологически разкопки. Обикновено в късната есен става известно дали и с колко сме финансирани, обясни той. Надяваме се да продължи финансирането, защото това е най-добрата реклама за всеки един археологически обект – да има нещо ново в музейната експозиция, както и нови археологически проучвания, обобщи Сутев.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
269 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.18 | 17:30

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини