Анализаторът Михаил Кръстев: Актуалните въпроси пред бъдещото управление са финансово-икономически

  • 18 юни 2024 13:47

  • 510
  • 0
Анализаторът Михаил Кръстев: Актуалните въпроси пред бъдещото управление са финансово-икономически
© СИПП

Анализ на известния икономист, анализатор, публицист и журналист, член на Съвета по икономически и публични политики Михаил Кръстев.

Политическата, анализаторска и медийна класа показва изключителна наивност в дебата относно бъдещото управление на страната.

Отново се говори за Путин, геополитическа ориентация, евроатлантизъм и т.н. Това са не само неактуални, но и неадекватни въпроси.

Българското общество не желае да сменя геополитическата си ориентация. Евроскептицизмът е реакция към войнолюбците и агресивната културна неомарксистка пропаганда, по никакъв начин не засяга идеите на капитализма, свободното движение на хора и капитали, принадлежността към общите европейски история и бъдеще.

Актуалните въпроси пред едно бъдещо управление са финансово-икономически, не геополитически.

- Имаме неправилно разчетен бюджет за 2024 г, гласуван от същите хора, които сега ще го актуализират.

- Имаме дефицит на фискална дисциплина, благодарение на който не можем да се присъединим към Еврозоната.

- Имаме дефицит на дипломатически ресурс, благодарение на който не можем да се присъединим към Шенген и да развием транспортните си коридори.

- Имаме огромен външен натиск и липса на съпротивителни сили за цялостна промяна на данъчната система и преминаване от пропорционален (плосък) данък към прогресия с по-високи ставки за физическите и юридически лица.

- Имаме стагнация при основните търговски партньори, което ще се отрази на българската икономика през следващите години.

- Имаме огромен и нереформиран публичен сектор, в следствие на което държавата преразпределя неадекватно голям процент от БВП.

- Имаме редица набързо приети нормативни актове, благодарение на които разходите в Бюджета ще продължават да растат експоненциално.

Абсурдно е да продължаваме обществената хипноза с Путин, геополитически ориентации и т.н. Проблемите са съвсем други и решения не се предлагат.

 

Заглавието е на редактора

Последвайте канала на

Аделина Делийска
510 0

Свързани новини

Водещи новини