ЕК: Европа може да изпадне в рецесия през 2012 г.

gettyimages
share

Европа е изправена пред опасността от нова рецесия през 2012 г. , предаде АФП.

Според европейския комисар по икономическите и финансовите въпроси Оли Рен основната причина за икономическия спад е "порочният кръг" на дълговата криза, уязвимите банки и рухналите потребителски разходи. „Икономическият ръст в Европа спря и има опасност от нова рецесия”, каза Рен при представянето на прогнозите на Европейския съюз за еврозоната и за всичките 27 страни за следващите две години. В същото време Брюксел намали прогнозата си за ръст на еврозоната до едва 0,5%.
От ЕС изказаха и предположението, че Гърция ще остане в рецесия и през 2012 г. като свиването на икономиката ще бъде с 2,8%, а спадът на брутния вътрешен продукт – 5,5 на сто. Държавният дълг на Атина също ще бъде висок. Той ще достигне 198,3% от БВП.

Към опасенията за нестабилната икономическа ситуация в еврозоната се допринесе и информацията на АФ, че гръцките вложители са изтеглили за една седмица около 5 млрд евро, което е 3% от всички депозити. Имало е дни, когато служителите не са могли да издадат в брой исканите суми.

 

Водещи новини

Още новини