Папата назначи на нова позиция бившия частен секретар на предшественика си

  • 24 юни 2024 15:09

  • 396
  • 1
Папата назначи на нова позиция бившия частен секретар на предшественика си
© Getty Images

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март назначи бившия частен секретар на папа Бенедикт Шестнайсети Георг Генсвайн на длъжността нунций, предаде Ройтерс.

Новата длъжност на архиепископ Генсвайн е посланик на Ватикана в Литва, Естония и Латвия, пише в изявлението на пресслужбата на Ватикана.

През юни 2023 г. Франциск нареди на Генсвайн да напусне Ватикана и да се върне в родната си Германия без ново назначение, което се възприе от мнозина като обида.

В книга, публикувана тази година, Франциск потвърждава, че е имал трудни отношения с Генсвайн, докато германецът е бил помощник на папа Бенедикт Шестнадесети, отбелязва БТА.

Папа Франциск: Свещениците да говорят по-кратко, за да не задрямва паството

Той споменава по-специално мемоарите, които архиепископът издава непосредствено след погребението на папа Бенедикт Шестнадесети през януари 2023 г. и които съдържат силни критики към Франциск.

"Да публикуваш книга, която ме критикува в деня на погребението, разказвайки неща, които не са верни, е много тъжно", каза Франциск.

Франциск и Бенедикт Шестнадесети съжителстваха във Ватикана по време на така наречения период на "двама папи", започнал през 2013 г., когато Бенедикт Шестнадесети подаде оставка. Той беше първият понтифик, който се оттегли от поста от около 600 години насам.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
396 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.24 | 19:58

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини