САЩ участват в среща на военни лидери в Африка в момент на влошаване на отношенията с някои страни в региона

  • 24 юни 2024 14:10

  • 258
  • 2
САЩ участват в среща на военни лидери в Африка в момент на влошаване на отношенията с някои страни в региона
© Getty images (архив)

Принудителното изтегляне на американски военни сили от Нигер и Чад, както и възможното прехвърляне на войски в други страни в Западна Африка, тази седмица ще бъдат ключови теми на срещите на председателя на Съвета на началниците на генералните щабове на въоръжените сили на САЩ с негови колеги, предаде АП, цитирана от БТА.

Генерал Чарлз Браун, който днес пристигна в Ботсвана, ще проведе консултации в момент, в който САЩ са изправени пред критична повратна точка в Африка. Военните хунти, които отстраниха демократичните правителства в Мали, Буркина Фасо и Нигер, правят преоценка на връзките си със САЩ и Запада и все по-често търсят съдействие в областта на сигурността от наемници, свързани с Русия.  

Браун заяви пред журналисти на път за столицата на Ботсвана - Габороне, че САЩ ще изтеглят 1000 свои военни от Нигер, като част от тях досега са били разположени в база със стратегическо значение за борбата с тероризма.  

"Налице са и други страни в региона, в които вече имаме известно присъствие или поддържаме отношения", отбеляза Браун. По думите му тези връзки трябва да се надградят и да се потърсят възможности за прехвърлянето на част от американските военни сили, които досега бяха разположени в Нигер, в новите партньорски страни.

Съкращаването на броя на военнослужещите в ключови бази в региона на Сахел в Африка повдига въпроса как да се води борба с нарастващата вълна от екстремистко насилие, включително от страна на терористични групировки,  свързани с "Ислямска държава" и "Ал Кайда".

САЩ ще завършат изтеглянето си от Нигер до средата на септември

След като през юли миналата година военната хунта в Нигер свали демократично избрания президент, тя поиска САЩ и Франция да изтеглят военните си от страната. Новите нигерски власти се обърнаха към руската наемническа групировка "Вагнер“ за съдействие в сферата на сигурността.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
258 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.24 | 20:00

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Мамуни

2024.06.24 | 15:11

1
Ще се срещат с мамуни :)

Добави коментар

Водещи новини