Олег Ковачев прави нов филм за героя Списаревски

  • 24 юни 2024 15:14

  • 1806
  • 0
Олег Ковачев прави нов филм за героя Списаревски
© Българска история

"Намерих си Списаревски в лицето на актьора Ясен Атанасов. Започваме на 27-ми юни."
Димитър Списаревски-смелото сърце на България!
Ще затупти отново на големия екран под режисурата на Олег Ковачев и камерата на Мартин Димитров", съобщи Николета Алексиева-Ковачева, цитирана от 19min.media.

Припомням, че това ще бъде втората лента, посветена на легендарния български летец. През 2013 година стана известно, че

студенти в САЩ ще изучават документалния филм "В търсене на Списаревски" - филм на Адела Пеева,

който бе в конкурса на 20-ия Фестивал на българското документално и анимационно кино "Златен ритон" в Пловдив.

Американският професор историк, от когото режисьорката за първи път чула за саможертвата на летеца Димитър Списаревски при бомбардировките над София през Втората Световна война, й поискал филма за курс по историография, който водил в Ню Орлиънс.

Героят Димитър Списаревски е роден през 1916г. в Добрич.

През 1919 г. семейството се премества в Лом, където Димитър учи до пети гимназиален клас. През 1931г. бащата Светозар Списаревски започва работа в София и семейството се премества в столицата. Тук Димитър учи във Втора държавна мъжка гимназия "Цар Борис ІІІ". Според биографите още тогава той мечтае да стане летец и се записва в кръжок по авиомоделизъм, където заедно с останалите участници построяват безмоторен учебен самолет. Решил на какво ще посвети живота си, Спаич постъпва във Военното училище на Негово Величество Царя. Назначен е за летец през октомври 1936г. От април 1938г. до юли 1939г. е изпратен в летателната школа в гр. Кауфбойрен, близо до Аугсбург. Следва Авиационното училище за въздушна аеробика в Шлайсхайм край Мюнхен и накрая обучение в най-престижната школа за висш пилотаж в градчето Верньойхен край Берлин. Завършва с отличен успех. Завръща се в България през 1940г. и е включен в състава на ято изтребители ПЗЛ 24 "Ястреб" , като командир на строево крило във II-ри Армейски въздушен полк, разположен близо до турската граница. След няколко месеца започва Втора световна война. От февруари 1942г. Димитър е старши инструктор в Изтребителната школа на Въздушния учебен полк.

През 1943г. е командирован на Ламанша, където наблюдава германските летци и усвоява нови техники за водене на въздушен бой. Завръщайки се в родината, прекарва известно време на летището в Карлово като ротен командир, след което е зачислен в 3/6 орляк на летище Божурище. От там излита на 20 декември 1943г. на своя първи и последен боен полет.

На 31 декември 1943г. са отпечатани 100 000 военно-пощенски картички с портрета на Списаревски.

След 9-и септември 1944г. новите власти в продължение на повече от 40 години налагат пълно мълчание за него и подвига му.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1806 0

Свързани новини

Водещи новини