Още една вълна от насилие заля Нова Каледония

  • 24 юни 2024 13:51

  • 481
  • 1
Още една вълна от насилие заля Нова Каледония
© Getty images (архив)

Нов изблик на насилие обхвана снощи френския тихоокеански архипелаг Нова Каледония, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Нощта бе неспокойна и белязана от безредици в целия главен остров и на островите Пинс и Маре, което наложи намесата на многобройни подкрепления", заявиха от Върховния комисариат, представляващ френското правителство на архипелага. Били са извършени нападения срещу силите на реда, палежи и блокади.

Новото засилване на напрежението настъпи, след като в събота вечерта няколко каледонски сепаратисти, включително Кристиан Тейн, ръководител на Клетката за координиране на действия на терен (ККДТ), заподозрени в организирането на бунтове, бяха прехвърлени във Франция, за да бъдат изпратени в затвора.

В Думбея, северно от главния град на Нова Каледония - Нумея, бяха опожарени сгради на местната полиция и един гараж. Според медийната инфомация там бяха разположени четири бронирани автомобила. Сблъсъците са станали в близост до автосервиз, автомобилите в който са били запалени.

Четирима активисти с качулки, стоящи зад импровизирани барикади, хвърляха снаряди по полицаите и им крещяха обиди.

Близо до голям магазин за спортна екипировка в околността, който е напълно разрушен, в ранния следобед днес лагеруват сепаратисти, искащи освобождаване на затворниците.

В Бураил, град на по-малко от 200 км северно от Нумея, също е имало сблъсъци между полицията и сепаратистите, в резултат на които е бил ранен един човек.

Сепаратистите проявяват насилие и на други места в архипелага. Пътят към летището беше блокиран поради полицейска операция. Много училища също бяха затворени, а скоростният път към болницата е блокиран от двете страни.

От 13 май насам архипелагът в южната част на Тихия океан е обхванат от ожесточени вълнения, предизвикани от протести срещу законопроект за изборите. В резултат на насилието загинаха девет души, включително двама жандармеристи, и бяха нанесени огромни щети, оценявани на над един милиард евро.

В средата на юни президентът Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на спря действието на законопроекта, който предвиждаше конституционна реформа, променяща изборните критерии за изборите в новокаледонските провинции.

Макрон отмени спорната избирателна реформа в Нова Каледония

Според противниците му той щеше да намали политическото влияние на коренното население на архипелага.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
481 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.24 | 20:01

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини