Повече от половината коралови рифове в Малайзия са засегнати от избелване

  • 24 юни 2024 13:56

  • 242
  • 1
Повече от половината коралови рифове в Малайзия са засегнати от избелване
© Pixabay

Повече от половината от коралови рифове в Малайзия избеляват поради глобалното затопляне, съобщи АФП. 

Тези данни са резултат от проучване, проведено между април и юни. „Ако избелването надхвърли 80%, ще бъдат предприети мерки за временни ограничения на достъпа, за да се защитят засегнатите рифове“, предупредиха от министерството на природните ресурси, околната среда и климатичните промени в Малайзия. 

Министерството призова туроператорите да контролират броя на туристите в засегнатите райони, за да се намали натискът върху рифовете. Властите обявиха и създаването на комитет за реагиране при избелване на коралите, в който влизат изследователи, представители на неправителтелсвени организации и на малайзийските щати Сабах и Саравак. 

Този феномен на избелване, който застрашава оцеляването на кораловите рифове, вече е потвърден в 62 страни и територии както в северното, така и в южното полукълбо. Явлението се дължи на повишаване на температурата на водата, което води до изхвърляне на симбиотичните водорасли, които придават яркия цвят на коралите. 

В Малайзия има множество популярни места за гмуркане, както и особено богат морски живот. Водите около 42-те ѝ острова са обявени за морски паркове, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
242 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.24 | 20:00

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини