Съдят семейство за имотни измами за 600 000 лв.

  • 24 юни 2024 16:05

  • 3819
  • 1
Съдят семейство за имотни измами за 600 000 лв.
© Getty images

Районната прокуратура в Благоевград внесе обвинителен акт и предаде на съд семейство за имотни измами в размер на близо 600 000 лева. 49-годишният мъж, съпругата му и синът им на 23 години са обвинени за измами с цел имотна облага в особено големи размери. Тримата обвиняеми са безработни.

Бащата и сина са криминално проявени, а майката е осъждана за държане на наркотични вещества, съобщават от прокуратурата.

След предварителен сговор и в съучастие те умишлено възбудили и поддържали заблуждение у няколко лица с користна цел. С деянията те желали да се облагодетелстват по лек, макар и престъпен начин. Престъпленията били извършени на територията на градовете Дупница, София, Сандански и в село Марикостиново, община Петрич, уточняват от държавното обвинение.

Жена се оказа с два кредита и вреда за хиляди левове след измама

Обвиняемите често парадирали в общественото пространство с близостта си с известни личности, такива, заемащи публични длъжности, високо обществено и административно положение, работещи в съдебната система и в органите на реда. Чрез създаване и поддържане на неверни представи, тримата причинили имотна вреда на няколко граждани в общ размер на 597 785 лева. Извършителите прилагали различни начини за въвеждане на пострадалите в заблуждение – оказване на съдействие по наказателни дела, за изпълнение на проекти с обществени поръчки, за събиране на парични задължения чрез оформяне на запис на заповед без протест, продажба на леки и товарни автомобили, прехвърляне на собственост върху недвижим имот, подхвърляне на наркотици в автомобил с цел образуване на наказателно производство срещу конкретно лице.

45-годишната жена е привлечена към наказателна отговорност и за документно престъпление. През януари 2023 г. в Благоевград тя съставила фалшив частен документ - запис на заповед без протест за сумата от 93 000 лева, като му придала вид, че представлява писмено изявление на конкретно лице, което в действителност не го е подписало. Впоследствие тя употребила въпросния документ с цел измама.

Обвиняемите предлагали "услугите" си за разрешаване на различни въпроси срещу предоставяне на парични суми. Когато обещанията им оставали без резултат преставали да отговарят на телефонни обаждания и да поддържат контакт с пострадалите от техните действия лица.

В хода на досъдебното производство са събрани множество доказателства за виновността на обвиняемите лица. Налице е проявената от тях упоритост за осъществяване на престъпното деяние, дългият период, през който са действали, високият размер на причинената имотна вреда, липсата на каквато и да било критичност към извършеното. Те не заявили желанието да компенсират вредните последици, като получените от тях суми понастоящем не са възстановени, уточняват от прокуратурата.

Предстои делото да продължи в съда.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3819 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.24 | 19:59

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини