Министър Петкова: За постигането на конкурентна икономика България се нуждае от политики, които да осигуряват повече инвестиции и технологични иновации

  • 24 юни 2024 15:17

  • 389
  • 3
Министър Петкова: За постигането на конкурентна икономика България се нуждае от политики, които да осигуряват повече инвестиции и технологични иновации
© Министерство на финансите

Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила ПетковаЛюдмила ПетковаЛюдмила Петкова е назначена за вицепремиер и министър на финансите в служебния кабинет с откри втората Годишна среща на Съвета за икономически анализи. В качеството си на негов председател, тя открои важната му роля в процеса на консултиране и подпомагане на българското правителство при разработването на политики и привличане на вниманието към важни обществено-икономически и социални проблеми.

„Този консултативен орган се утвърди като много ценен инструмент, чиято експертиза ни помага да анализираме предизвикателствата, пред които е изправена икономиката на страната и да формулираме адекватни отговори въз основата на данни, задълбочен анализ на различни варианти на политики“, заяви Петкова на срещата в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, цитирана от преацентъра на Министерство на финансите.

Тя подчерта, че за постигането на конкурентна икономика, страната ни се нуждае от политики и инструменти, които да осигуряват повече инвестиции, технологични иновации и отрасли с по-висока добавена стойност.

Финансовият министър: Към 18 април Фискалният резерв е в размер на 10,9 млрд. лв.

За създаването на благоприятна институционална рамка, предвидимост и прозрачност за тях спомагат анализите на Съвета.

„Реформите за постигане на устойчив растеж и по-висока производителност задължително трябва да осигуряват стабилна бизнес среда, ефективно работеща пазарна икономика и институции“, допълни финансовият министър.

Людмила ПетковаЛюдмила ПетковаЛюдмила Петкова е назначена за вицепремиер и министър на финансите в служебния кабинет с заяви, че е необходимо да продължат усилията в борбата с неформалната икономика, нелоялната конкуренция, предотвратяването на укриването и невнасянето на данъци и отклонението от данъчно облагане, което ще се постигне чрез дигитализация на икономиката и на административните процеси.

Съветът за икономически анализи се състои от международно признати икономисти с безспорен академичен авторитет, които оценяват предизвикателствата пред българската икономика и да правят предложения за политики за справяне с тях. Основната цел на становищата му е да подпомага органите на държавна власт при вземането на стратегически решения за икономическото развитие, както и да бъде информирано българското общество за водещите икономически теми.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
389 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.06.24 | 19:59

3
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.06.24 | 16:13

2
​ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЕЛИЧИЕ!

2024.06.24 | 15:34

1
Кукувица тъпа.

Добави коментар

Водещи новини