Представят първите ученици, спечелили по 2000 лв. стипендия от INSAIT

  • 24 юни 2024 14:04

  • 798
  • 1
Представят първите ученици, спечелили по 2000 лв. стипендия от INSAIT
© Булфото (архив)

Първите стипендианти по програма EXPLORER на института INSAIT ще бъдат представени утре (25 юни) в 10:00 ч. в Аулата на Софийския университет от министъра на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на, ректора на СУ проф. Георги Вълчев, декана на ФМИ проф. Мая Стоянова, основателя на INSAIT проф. Мартин Вечев и изпълнителния директор инж. Борислав Петров, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Учениците са от водещи математически гимназии в нашата страна и избраха България пред най-престижните университети в Европа и света. Те преминаха през изключително труден подбор, който включваше освен строга селекция по документи и поредица от тестове и технически интервюта с докторанти и старши изследователи от INSAIT. 

Откриват ново изследователско направление в INSAIT със стратегическо значение за България

Целта на програма EXPLORER е да задържи в България най-големите ни таланти в областта на информатиката и математиката. Тя стартира с общ бюджет от 1 млн. лева, като с тези средства ще се обезпечи стипендия от 2 000 лв. месечно за всеки от избраните ученици за срок от 4 години. Така те ще се фокусират в образованието си, като в същото време работят по проекти в иновативни сфери - големи езикови модели, компютърно зрение, роботика, машинно обучение, алгоритми и др.

Този модел действа само в най-елитните технологични университети в света като MIT и Станфорд в САЩ, Кеймбридж и Оксфорд в Англия, ETH Zürich и EPFL в Швейцария и за първи път се прехвърля в Източна Европа. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
798 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.24 | 20:00

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини