Турция отчита петкратно увеличение на горските пожари

  • 24 юни 2024 13:45

  • 281
  • 1
Турция отчита петкратно увеличение на горските пожари
© Getty Images

През юни рекордно високите температури в Турция доведоха до петкратно увеличение на горските пожари в сравнение с миналата година, предават турските медии, предава БТА. 

По данни на Главната дирекция по горите от 1 до 21 юни в Турция са станали около 400 пожара, докато през същия период на миналата година те са били 84.

От Главната дирекция по горите изтъкнаха необходимостта от сериозни предпазни мерки и предупредиха да не се допуска поведение, което може да предизвика горски пожари, като например палене на стърнища и изхвърляне на угарки от цигари.

Експертът по метеорология Орхан Шен посочи, че в момента ситуацията е критичната, информира в. „Хюриет“. Температурите са високи. Такава е ситуацията през юни, а юли, август и септември предстоят, каза той. 

В Егейския, Средиземноморския, Източния, Югоизточния, Мраморния и Тракийския регион температурите са над 40 градуса по Целзий, посочи експертът, като добави, че ниската влажност, високите температури и скоростта на вятъра над 40 километра в час значително увеличават риска от горски пожари.

Бившият служител на министерството на околната среда Мустафа Йозтюрк подчерта, че 95 на сто от горските пожари са причинени от човешка дейност.

Петима загинали и десетки ранени при горски пожари в Югоизточна Турция

Междувременно броят на загиналите при пожар, пламнал в стърнище в Диарбекир, Югоизточна Турция, нарасна на 15 души, информира държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
281 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.24 | 20:01

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини