Шести ден от войната: Израел не спира да нанася въздушни удари по цели в Газа, Иран с призив към мюсюлманите

  • 12 октомври 2023 19:34

  • 14213
  • 37
Шести ден от войната:  Израел не спира да нанася въздушни удари по цели в Газа, Иран с призив към мюсюлманите
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

В събота "Хамас" изненада света с безпрецедентната си атака срещу Израел по суша, въздух и море. Днес терористичната групировка вече е под заплаха. Какво се случи през първите шест дни от войната?

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2266

Палестинската ислямистка групировка Хамас държи израелски заложници, но понася тежки въздушни удари, стотици жертви и недостиг на ток, гориво и вода.

Конфликтът се разраства и по Израел се стреля и от други страни, не само от Ивицата Газа. Далеч преди това да стане факт, Израел мобилизира 300 хил. души - брой войници, които не са били свиквани от десетилетия.

Израелската армия не спира да нанася въздушни удари по цели в Ивицата ГазаПродължава мобилизацията на резервисти – близо 400 хиляди души вече се присъединиха към редиците на израелската армия.

Иранският президент Ебрахим Раиси призова мюсюлманските и арабските страни да се "координират", за да "спрат престъпленията на Израел" срещу Газа. "Днес всички мюсюлмански и арабски страни и всички свободни народи на земята трябва да се обединят и да се координират, за да спрат престъпленията на ционисткия режим срещу потиснатата палестинска нация", казва той.

 

 

Последвайте канала на

23:03 | 12 октомври 2023

Макрон призова Израел да даде "твърд, но справедлив" отговор на "Хамас"

Френският президент Еманюел Макрон призова днес Израел към "твърд", но "справедлив" отговор след "терористичната атака" на "Хамас", която френският лидер описа като "отприщване на абсолютната жестокост" срещу еврейската държава, взела повече от 1200 жертви, съобщава БТА.

Прочети още...
22:49 | 12 октомври 2023

Великобритания изпраща спомагателни военни кораби и разузнавателни самолети в подкрепа на Израел

Британският министър-председател Риши Сунак реши да разположи в Източното Средиземноморие два кораба на Кралските военноморски сили и разузнавателни самолети в подкрепа на Израел и регионалната стабилност, съобщи премиерската канцелария, цитирана от БТА.

Прочети още...
22:31 | 12 октомври 2023

Престрелка в Йерусалим: Ранени са двама израелски полицаи

Двама полицаи са били ранени при стрелба в Източен Йерусалим, съобщи израелската полиция.

Прочети още...
22:08 | 12 октомври 2023

Москва призова за спиране на огъня в Газа, за да се позволи доставката на лекарства

Руското външно министерство призова днес Израел да договори спиране на огъня в Газа, за да се позволи доставката на храни и лекарства, и определи като недопустими, по думите му, "безразборните бомбардировки" на ивицата Газа, който вземат толкова много цивилни жертви, съобщава БТА.

Прочети още...
21:35 | 12 октомври 2023

Държавният секретар на САЩ ще посети Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще пристигне утре в Катар, за да обсъди с катарския премиер конфликта между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", съобщи катарското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Прочети още...
21:28 | 12 октомври 2023

Кнесетът одобри съставянето на военновременно правителство в Израел

Кнесетът одобри днес съставянето на военновременно правителство с 66 гласа "за" и четири "против" на извънредно заседание, предавано на живо по телевизията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Прочети още...
21:19 | 12 октомври 2023

Експертът по сигурност доц. Милен Иванов: Войната изненада Израел

"Мирът продължи сравнително дълго за района. Една сухопътна операция би взела много жертви. Алтернатива на сухопътната операция е пълната блокада, което също би било доста опасно. Проблемът с бежанците е, че няма къде да отидат, те трябва или да се върнат в израелските територии, или в Египет", заяви експертът по сигурност доц. Милен Иванов в студиото на "Денят ON AIR".

Прочети още...
21:11 | 12 октомври 2023

Страните от Г-7 осъдиха атаката на "Хамас" срещу Израел

Категорично осъждаме неотдавнашните терористични атаки на "Хамас" срещу държавата Израел и изразяваме нашата солидарност с израелския народ. Това заяви финансовият министър на Япония Шуничи Судзуки след среща на финансовите министри и управителите на централни банки от Г-7. Дискусиите се проведоха в рамките на Годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд в мароканския град Маракеш, предаде БТА.

Прочети още...
20:26 | 12 октомври 2023

Как „Хамас“ се снабдява с оръжие?

Ивицата е почти напълно откъсната от останалия свят в продължение на близо 17 години - откакто „Хамас“ пое контрола над този район. Това накара Израел и Египет да наложат строга обсада на територията.

Прочети още...
20:09 | 12 октомври 2023

Началникът на израелската армия призна за провали на военните след нападенията на "Хамас"

Началникът на израелската армия Херци Халеви призна провалите на военните след нападенията на бойците на "Хамас" в края на миналата седмица, предаде ДПА. цитирана от БТА.

Прочети още...
19:50 | 12 октомври 2023

Ердоган към Щолц: За да бъде разрешен израелско-палестинският конфликт, е важно да бъде създадена суверенна Палестина

Турският президент Реджеп Ердоган обсъди по телефона с германския канцлер Олаф Шолц израелско-палестинския конфликт и възможностите за намиране на решение на произтичащите от него хуманитарни кризи, съобщи Дирекцията по комуникации на турското президентство. 

Прочети още...
19:46 | 12 октомври 2023

Президентът на Палестина: Не приемам убийствата на цивилни

Палестинският президент Махмуд Абас заяви по време на среща с краля на Йордания Абдула Втори, че не приема убийствата и насилието над цивилни, извършвани и от двете страни в конфликта между Израел и "Хамас", съобщава БТА.

Прочети още...
18:30 | 12 октомври 2023

Франция: Няма преки доказателства, свързващи Иран с атаките на "Хамас" срещу Израел

Франция не разполага с официални доказателства, пряко свързващи Иран с атаките на "Хамас" срещу Израел, посочи днес френското външно министерство и добави, че Париж е отправил послание към регионалните играчи да не се опитват да извлекат изгоди от създалата се криза, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Прочети още...
17:40 | 12 октомври 2023

Лорер предупреди: Може да ни чакат същите предизвикателства като в Израел

Следя събитията в Израел и съм изключително съпричастен. Това, което се случи в събота, е шок за цялата държава, който ние тук не можем да разберем. В Израел са свикнали, но случилото се в събота беше различно. Това посочи в интервю за „Лице в лице“ Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“.

Прочети още...
17:32 | 12 октомври 2023

МВФ: Конфликтът между Израел и "Хамас" заплашва глобалната икономика

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че конфликтът между Израел и "Хамас" е "сърцераздирателен" и заплашва да помрачи и без това охладените глобални икономически перспективи, предаде БНР.

Прочети още...
17:11 | 12 октомври 2023

НАТО призова враговете на Израел да не се опитват да се възползват от обстановката след нападението на "Хамас"

Враждебните на Израел страни не следва да търсят задълбочаване на конфликта или да се възползват от обстановката, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след края на двудневното заседание на министрите на отбраната на държавите от пакта в Брюксел, предаде БТА.

Прочети още...
16:28 | 12 октомври 2023

Платформата "X" е заличила голямо количество съдържание след ударите на "Хамас"

Платформата за социални медии X на Илън Мъск се защити срещу твърденията на ЕС, че не успява да се справи с дезинформацията, свързана с насилието в Израел и Газа, съобщава АФП.

Прочети още...
16:19 | 12 октомври 2023

20 часа заложник на терористи: "През цялото време опираха в главата ми граната и автомат „Калашников"

Израелски полицейски екип се спуска през покрива на дома на семейство в малкия град Офаким. Преди него там са нахлули петима терористи на „Хамас“, които вземат възрастна двойка за свои заложници. Рахел и съпругът ѝ Давид оцеляват по чудо.

Прочети още...
16:05 | 12 октомври 2023

„Да видят, че сме се обичали до последно“: Амит и Нир си правят снимка, докато от "Хамас" стрелят около тях

Момче и момиче оцеляват по чудо при нападението на „Хамас“ на музикалния фестивал в Израел, когато стотици други загиват, много са ранени и все още има такива, които са в неизвестност.

Прочети още...
16:03 | 12 октомври 2023

Директорът на „Военното разузнаване“ разкри какви са опасностите заради конфликта Израел - Хамас

Средата на сигурност в регионален и световен аспект продължава да е сложна, заредена с много висок кризисен потенциал. Това каза директорът на Служба „Военно разузнаване“, бригаден генерал Венелин Венев, съобщават от пресцентъра на Служба „Военно разузнаване“.

Прочети още...
15:48 | 12 октомври 2023

Хари и Меган коментираха войната между Израел и "Хамас"

Принц Хари и Меган Маркъл публикуваха прочувствено изявление за войната между Израел и "Хамас". Херцогът и херцогинята на Съсекс потвърдиха, че застават срещу "всички актове на тероризъм и бруталност" в изявление, публикувано на уебсайта на двойката Archewell, което идва, след като бяха видени в Ню Йорк с конвой от седем автомобила за публична изява на събитие за психично здраве.

Прочети още...
15:38 | 12 октомври 2023

Израел нанесе удари по летищата в Дамаск и Алепо

Главните летища на сирийската столица Дамаск и най-многолюдния град в страната Алепо са извадени от строя след израелски въздушни удари днес, предаде Ройтерс, като се позова на сирийската държавна телевизия.

Прочети още...
15:31 | 12 октомври 2023

Червеният кръст: Болниците в Газа се превръщат в морги

Болниците в Газа рискуват да се превърнат в морги без електричество, твърди Международният комитет на Червения кръст, цитиран от БТВ.

Прочети още...
15:26 | 12 октомври 2023

Петков срази ДАНС: От CNN добих повече информация, отколкото от доклада им

В днешната среща със службите мога да кажа, че някои от тях се бяха справили много добре, като например Военното разузнаване. За съжаление имаше служби като ДАНС, където научих повече от CNN, отколкото от техния доклад. Това заяви пред медии в парламента съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков, предаде репортер на Novini.bg.

Прочети още...
15:13 | 12 октомври 2023

Египет настоява за доставки с хуманитарна помощ към ивицата Газа

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси призова днес да се предостави хуманитарна помощ на палестинците в ивицата Газа и заяви, че Кайро продължава да настоява за предотвратяване на разрастването на конфликта, което би могло да дестабилизира региона, съобщава БТА.

Прочети още...
14:52 | 12 октомври 2023

Говорител на ЕК сравни "Хамас" с "Ислямска държава"

Говорител на Европейската комисия сравни днес действията на "Хамас" срещу Израел с нападенията на "Ислямска държава". Израел има право на самоотбрана в съответствие с международните правила, добави той на пресконференция в отговор на въпроси, предаде БТА.

Прочети още...
13:28 | 12 октомври 2023

Тошко Йорданов: Ако конфликтът в Израел се разрасне, горивата и петролът у нас ще поскъпнат

Запознаха ни службите с докладите си по темата. Мисля, че сега ми е интересно тези от сглобката дали ще тръгнат да сменят директорите на службите си. Нашите разузнавателни служби работят толкова, колкото могат. Това заяви Тошко Йорданов след Председателския съвет в парламента.

Прочети още...
13:19 | 12 октомври 2023

Шолц: Без подкрепата на Иран "Хамас" не би могла да извърши такова нападение

Германският канцлер Олаф Шолц обвини Иран, че е помогнал на "Хамас" да стане достатъчно силно, за да нападне Израел, предаде Ройтерс.

Прочети още...
13:15 | 12 октомври 2023

Костадинов за войната в Израел: Трябва да стоим настрана

Имаше хора, чието място не беше там, наприемр Даниел Лорер. Влизаха хора, които носиха кафе, фотографът влезе два пъти. Стана си като малко Народно събрание. Не е това целта на тази среща, която не успях да разбера за какво беше. Не чух нищо притеснително в докладите. Това коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов след Председателския съвет в парламента. 

Прочети още...
13:08 | 12 октомври 2023

Иран призова ислямския свят да се обедини срещу Израел

Иранският президент Ебрахим Раиси призова мюсюлманските и арабските страни да се "координират", за да "спрат престъпленията на Израел" срещу Газа, съобщи президентството, цитирано от Франс прес.

Прочети още...
12:38 | 12 октомври 2023

Ердоган е разпоредил преговори за освобождаване на цивилни, задържани от "Хамас"

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е наредил да започнат преговори за освобождаването на израелски цивилни заложници, отвлечени от терористи на палестинската ислямистка групировка "Хамас", предаде ДПА, като се позовава на източник от кабинета на Ердоган.

Прочети още...
12:32 | 12 октомври 2023

Жена към плачещо дете сред отломките в Газа: Търси майка си, не знаем къде е

Сълзите на едно малко момиче трогнаха медиите, които отразяват събитията в Близкия Изток. Името не е известно. Знаем само, че е загубила майка си.

Прочети още...
12:10 | 12 октомври 2023

Нараства броят на чуждестранните жертви на атаката на "Хамас" срещу Израел

Нараства броят на чуждестранните жертви на атаката на "Хамас" срещу Израел, отбеляза Франс прес и представя подробна справка за данните, известни досега.

Прочети още...
11:46 | 12 октомври 2023

Тайван създава работна група за проучване на войната между Израел и "Хамас"

Тайван създаде работна група, която да извлече поуки от изненадващата атака на палестинското движение "Хамас" срещу Израел, заяви в днес министърът на отбраната Чю Куочен, според когото разузнаването е от ключово значение за предотвратяването на война, предаде Ройтерс.

Прочети още...
11:28 | 12 октомври 2023

Очаквани закъснения в доставките на пратки за Израел

„Български пощи“ приемат пратки за Държавата Израел, съобщиха от пресцентъра на националния пощенски доставчик.

Прочети още...
10:59 | 12 октомври 2023

Над 1300 жертви от израелска страна и над 1200 палестински жертви на ескалацията на конфликта между Израел и "Хамас"

Най-малко 1300 израелци са били убити по време на атаката на "Хамас" по Израел, предприета от ивицата Газа в събота, предаде Ройтерс, като се позова на израелското държавно радио "Кан".

Прочети още...
10:30 | 12 октомври 2023

"Хамас" изстреля ракети по посока на Тел Авив

Радикалното палестинско движение "Хамас" съобщи, че е изстреляло ракети по посока на Тел Авив от ивицата Газа, предаде Франс прес.

Прочети още...
09:50 | 12 октомври 2023

Любомир Кючуков: Един ужас се сменя с друг, очаква се още по-сериозна интензификация на конфликта

„За съжаление, един ужас се сменя с друг ужас. Очаква се още по-сериозна интензификация на конфликта, като ключова е и сухопътната операция на Израел. Тя ще засегне не само  „Хамас”, но и 2,3 млн. палестинци на територията на Газа. Най-лошото е, че и двете страни засега демонстрират пълно пренебрежение към цивилните жертви”.

Прочети още...
09:32 | 12 октомври 2023

Израелската армия стартира сухопътна операция срещу „Хамас“

В очакване на сухопътна операция срещу „Хамас“, израелската армия не спира да нанася въздушни удари по цели в Ивицата Газа.

Прочети още...
08:53 | 12 октомври 2023

Проф. Владимир Чуков разкри, че ни чака световен джихад и конфликт, ако...

"Трагедията, която се случва в момента в Израел, според мен дори в Украйна я няма. Защото всичко е концентрирано в една малка територия – 364 квадратни километра. Ивицата Газа е нещо като кувиоз за тези хора. Те нямат изход. Египет не ги иска, а в Израел няма къде да отидат”.

Прочети още...
08:48 | 12 октомври 2023

Българка в Израел: Ужасът е огромен, а тишината - ужасяваща

"Обстрелите са ужасни. Ужасът в Южен Израел е огромен. Все още се изкарват тела от селищата, в които са извършени чудовищните зрелища от "Хамас". Този акт на насилие е криминално престъпление. Не виждам изход от войната в близките дни. Има една евентуална възможност - намесата на "Хизбула". Вчера имаше обстрел от Северен Израел. Поемането на отговорността е на "Хамас". Ако се стигне до "Хизбула", последствията ще бъдат критични", разказа пред Bulgaria ON AIR журналистът Весела Райчинова, която е в град Бат Ям в Централен Израел.

Прочети още...
08:32 | 12 октомври 2023

Емоционален разказ от първо лице: Българин разкри как той и семейството му са избягали от „Хамас”

„От 25 години сме в Израел, мислехме, че сме видели всичко, но такова нещо не сме си го и представяли”. Това разказа пред NOVA Ивайло Панчев. Той и семейството му са успели да избягат от терористите от „Хамас”. В момента са в Тел Авив при приятелско семейство.

Прочети още...
08:23 | 12 октомври 2023

Българският посланик в Тел Авив: Не сме на етап да призоваваме граждани да напуснат Израел

"Не сме на етап да призоваваме всички граждани да напуснат Израел и засега страната ни не планира допълнителни полети". Това каза пред NOVA посланикът ни в Израел Славена Гергова.

Прочети още...
08:18 | 12 октомври 2023

Българка в Израел: Близо 30 души, включително бебе, чакаме евакуация на летището в Тел Авив

Ситуацията в Израел остава много тревожна. Наши сънародници продължават опитите си да избягат от горещата зона на конфликта. Все повече полети се отменят, а чакащите евакуация се увеличават. Ирена Емилова живее от 20 години в Израел и е сред група наши сънародници, които искат да се приберат в България, но нямат възможност да го направят сами.  

Прочети още...
08:10 | 12 октомври 2023

Бивш посланик на Израел в България: Върви се към пълното унищожение на Хамас

Върви се към пълното унищожение на Хамас, защото тази терористична, екстремистка групировка иска да унищожи Израел. Това заяви по БНТ Давид Коен – бивш посланик на Израел в България.

Прочети още...
07:52 | 12 октомври 2023

Българска майка остава със сина си в Израел, въпреки войната

 Елена Георгиева е решена да остане в Израел до приключването на лечението на сина й Георги, който е преживял трансплантация, въпреки избухналата война с Хамас. Това каза самата тя в сутрешния блок на БНТ.

Прочети още...
06:43 | 12 октомври 2023

Тежка остава ситуацията за цивилните в Ивицата Газа

Хуманитарна криза в Газа, където шести ден не спират масираните въздушни удари от страна на израелската армия.

Прочети още...
06:32 | 12 октомври 2023

Нетаняху: Новото кризисно правителство в Израел има една основна цел - унищожението на „Хамас”

„Граждани на Израел, тази вечер формирахме кризисно правителство. Народът на Израел е единен и днес неговото правителство е единно. Борим се с подъл враг, по-лош от ИДИЛ. Видяхме момичета и момчета, които бяха застреляни, жени които бяха изгорени живи”, заяви Бенямин Нетаняху, предава Нова тв.

Росица Валентинова
14213 37

Свързани новини

Коментари 37

Добави коментар

2023.10.13 | 01:38

37
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.10.12 | 21:22

33
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

2023.10.12 | 18:01

23
Трябва да си изключително прост за да не осъзнаеш че ислямските кучета искат да заличат Християнският Свят от лицето на Земята!!!!
Ас

2023.10.12 | 19:35

28
Ти евреите познаваш ли ги
Ас

2023.10.12 | 19:34

27
Да те палестинците не са хора и нямат деца. Ама евреите са светци

2023.10.12 | 19:10

26
Хахахахаха, ей го де отива оръжието от помоща за укрия, у хамас, видяхте ли къде го продаават укрите, хахахахаха, бързо придобиха хамас 10-тина хиляди ракети а зеленото нарко при,бра парата, израел издуха супата, ахахахахаха.

2023.10.12 | 18:56

25
Хахахахаха, ей го де отива оръжието от помоща за укрия, у хамас, видяхте ли къде го продаават укрите, хахахахаха, бързо придобиха хамас 10-тина хиляди ракети а зеленото нарко при,бра парата, израел издуха супата, ахахахахаха.

Добави коментар

Водещи новини