Българският посланик в Тел Авив: Не сме на етап да призоваваме граждани да напуснат Израел

  • 12 октомври 2023 08:23

  • 1089
  • 7
Българският посланик в Тел Авив: Не сме на етап да призоваваме граждани да напуснат Израел
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

"Не сме на етап да призоваваме всички граждани да напуснат Израел и засега страната ни не планира допълнителни полети". Това каза пред NOVA посланикът ни в Израел Славена Гергова.

„Към момента няма държава, която да извършва пълна евакуация от Израел”, обясни Гергова.

„Първите 2 самолета се организираха бързо, бяха за граждани, които са временно пребиваващи в страната. В началото основната таргет група беше от хората, които не живеят тук, нямат къде да живеят, нямат медицинска застраховка, нямат пари.  В посолството няма вече записани такива хора”, каза посланик Гергова.

След това започва извеждането на хората от опасните региони, както и на майки с деца. Не всички обаче се свързват с посолството, за да бъдат изведени.

Българка в Израел: Близо 30 души, включително бебе, чакаме евакуация на летището в Тел Авив

„Ние не планираме допълнителни полети за момента. В момента сме издали предупреждение българските граждани да не пътуват към Израел. Не сме на стадий, в който да призоваваме всички граждани да напуснат страната. Второ летище „Бен Гурион” продължава да функционира, макар и с някои ограничения на полетите, не малко български граждани организират сами пътуването си”, каза посланик Гергова.

Що се отнася до хората, които твърдят, че не могат да излетят, както и информациите, че в следващите 24 часа летището ще бъде затворено за 5 дни, Славена Гергова обясни, че посолството ще бъде предупредено, ако има индикации за затваряне на летището. За момента обаче не е предупредено за това.

„Винаги има дипломат на летището, когато има полет с български граждани”, категорична е Славена Гергова.

Тя обясни, че никой не е изключвал възможността да се мисли и за нов правителствен самолет. „Има щаб във външно министерство, който се събира и обсъжда. Ако се наложи, има готовност”, заяви посланикът ни в Израел.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1089 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
ами

2023.10.12 | 11:48

7
Защо посланника не е при хората които помощ за да се върнат в България ?

2023.10.12 | 11:39

6
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

2023.10.12 | 09:27

4
Това посолство какво прави в окупирана от Израел територия? Какво???

2023.10.12 | 09:37

5
Май вече са ги убили, прилича на зомби.

2023.10.12 | 09:06

3
В Изpаел няма военни действия. Нападнати са кибуци на палeстинска теpитория, на метри от ивицата Гaза. Водите смешна пpопаганда. По-вероятно е да умрете в България, отколкото в Израел. Избиват масово палестинци!
Перник, ж.к.Изток

2023.10.12 | 08:34

1
ГАДНА МУТРА ИМА ТОЯ ПОСЛАНННИК.
ОЩЕ ПО ГАДНА МУТРА

2023.10.12 | 08:34

2
!!! Крум Савов 16 януари 2023 г !!! - линк .......... Надке, че тръпки ме побиват че като те гледам през тоя че така че достоверен линк. НАДКЕ, ЧЕ КВА ГАДНА, ПРОТИВНА , ОТВРАТИТЕЛНА И МАЗНА ЦИГАНСКА МУТРА ИМАШ. НАДКЕ, НО ТУК СМЕ САМО С ГРИМ.

Добави коментар

Водещи новини