Франция: Няма преки доказателства, свързващи Иран с атаките на "Хамас" срещу Израел

  • 12 октомври 2023 18:30

  • 981
  • 1
Франция: Няма преки доказателства, свързващи Иран с атаките на "Хамас" срещу Израел
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Франция не разполага с официални доказателства, пряко свързващи Иран с атаките на "Хамас" срещу Израел, посочи днес френското външно министерство и добави, че Париж е отправил послание към регионалните играчи да не се опитват да извлекат изгоди от създалата се криза, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Във Франция живее най-голямата еврейска общност в Европа, а хиляди французи с двойно гражданство живеят в Израел.

Говорителката на френското външно министерство Ан-Клер Льожандр каза, че 12 френски граждани са били убити по време на атаките в събота, а с още 17 не може да бъде установен контакт и някои от тях вероятно са взети в плен и се намират в Газа, включително деца.

"Трябва да изразим съжаление за още една жертва, с която броят на френските жертви на терористичните атаки в Израел стана 12", заяви на пресконференция говорителката и добави, че Франция "няма вест за 17 сънародници, чието изчезване се смята за много обезпокоително".

НАТО призова враговете на Израел да не се опитват да се възползват от обстановката след нападението на "Хамас"

Тя съобщи също така, че френската външна министърка Катрин Колона ще отиде тази вечер на летище "Париж-Роаси", за да посрещне лично първите френски граждани, завърнали се от Израел, предаде Франс прес.

"На този етап не разполагаме с официална следа за пряка роля на Иран (в събитията)", каза Льожандр и добави, че въпреки това съществуват ясни връзки между Техеран и "Хамас".

"Посланието ни е ясно. Настояваме нито един враждебен към Израел (регионален) играч да не се опитва да извлича изгоди от тези атаки", посочи говорителката.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
981 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.12 | 21:23

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини