20 часа заложник на терористи: "През цялото време опираха в главата ми граната и автомат „Калашников"

  • 12 октомври 2023 16:19

  • 5375
  • 4
20 часа заложник на терористи: "През цялото време опираха в главата ми граната и автомат „Калашников"
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Израелски полицейски екип се спуска през покрива на дома на семейство в малкия град Офаким. Преди него там са нахлули петима терористи на „Хамас“, които вземат възрастна двойка за свои заложници. Рахел и съпругът ѝ Давид оцеляват по чудо.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2272

Около 30 терористи влизат в Офаким, който се намира на километри от ивицата Газа, в събота сутринта и убиват повече от 50 негови жители. След това няколко от тях се скриват в едноетажна къща в северната част на града и пленяват мъжа и жената.

Синът на Рахел е полицай. 37-годишният Авитар Едри все още не може да повярва на всичко ден след освобождаването на родителите си. „Видях майка си с опряна в главата граната. Терористът, който я държете, се усмихваше през цялото време. Сега тя е уморена, но здрава“, разказва мъжът пред германското издание „Билд“, цитирано от бТВ.

Рахел е родена в Мароко, знае арабски от родителите си и успява да комуникира с похитителите си.

„Да видят, че сме се обичали до последно“: Амит и Нир си правят снимка, докато от "Хамас" стрелят около тях

„Те бяха петима – като ротвайлери, с калашници и гранати“, коментира жената пред местния израелски канал „Аруз 13“ малко след освобождаването в понеделник.

„Попитах ги как се казват, на колко години са. Дали не са уморени и не искат ли нещо за пиене. Не спирах да се моля. През цялото време опираха в главата ми граната и автомат „Калашников““, споделя жената.

Тя им донася кафе и сладкиш, готви им и дори се грижи за раната в ръката на един от тях.

Терористите от "Хамас" били облечени като полицаи, убивали хората, които търсели спасение

„Казах му, че трябва да си инжектирам инсулин, опитвайки се да ги разсея“, казва още Рахел. В опит да спечели повече време, тя дори намира сили да се шегува с похитителите си.

„Знаех, че е въпрос на живот и смърт. Казвах им, че аз ще ги уча на иврит, а те ще ме учат на арабски“, казва жената. Тя се надява, че местните полицаи ще разберат какво се случва и ще пристигнат с отряда за борба с тероризма.

Когато той пристига, не нахлува в къщата, за да не постави живота на заложниците под допълнителна опасност. Полицаите се опитват да преговарят, вместо да щурмуват къщата. По време на преговорите между заложници и полицаи, Рахел придържа главата си, като така намира начин да покаже – с пет разтворени пръста, че в къщата им има петима терористи.

В един момент един от тях излиза навън, при което е застрелян, а друг е ранен. Но разрешаването на кризата отнема много време.

Полицаят Авитар Едри рисува подробна скица на къщата и екипът на SWAT, заедно със спасително куче, в крайна сметка успява да влезе през покрива и да убие останалите четирима терористи. Домът Рахел и Давие е превърнат в бойно поле, навсякъде има куршуми и кръв. Освободителите, които пристигат в нея, пускат срещу терористите специално обучено куче за спасяване на заложници.

25-годишна израелка убила 5 терористи при атаката на "Хамас" в Израел

Чинията с пиле, грах и ориз, която Рахел приготвя за хората от „Хамас“, все още е там.

Пред къщата ортодоксалният евреин Яков Фишер коментира случилото се. „Тяхното спасяване беше чудо! Само Бог може да помогне, а не техниката на армията“, казва той на идиш пред "Билд".

Местните жители сравняват смелата Рахел с библейския образ на Яил от Книга на съдиите. На един от най-големите врагове на библейските израилтяни тя дава топло мляко с мед, за да го приспи. След това забива пирон в главата му с чук.

Оцеляла от ужаса в Израел: Скочихме от втория етаж, за да избягаме от терористите

Давид Едри, който има сърдечно заболяване, пък се е хвърлил върху жена си, когато по нея била хвърлена граната в малките часове на сутринта. Той и съпругата му коментират пред репортерите, че са били решени да умрат заедно, хванати за ръце.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
5375 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
коко

2023.10.12 | 16:23

1
мъжаги арабски. срещу жени, деца и стари хора са смели. Видяхме ги какво струват в Сирия. Мъжете бягат на топло и сигурно на запад, жените и децата останаха между руините и бомбите. ЕВАЛА!
Сталин

2023.10.12 | 18:54

4
Ами нали украинците са същите, избягаха по цял свят...останаха там бедните само...
Сталин

2023.10.12 | 18:52

3
Ти какво искаш да ти опрат, пухкаво мече ли

2023.10.12 | 17:55

2
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини