Доц. д-р Ангел Кунчев: Вирусът вече е навсякъде

Кадър: БНТ
share

Очевидно, че при нови 90 случая за 24 часа, се катерим към по-стръмна крива. Нека да видим как ще продължат нещата през следващата седмица, за да можем да отчетем някаква тенденция. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в предаването "Панорама" по БНТ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

Той похвали ръководството на предприятието в Плевен за предприетите мерки за ограничаване на заразата. По думите му, ако това не беше направено, вирусът нямаше да се ограничи само в два цеха.

Нови двама починали от COVID-19 у нас, 1188 са общо заразените

Във връзка с множеството случаи на заболели лекари, доц. Кунчев заяви: „Ние сме дали инструкции за необходимите изследвания за доказване на инфектираните. Не мога да кажа дали някой има вина. Ние знаем какво трябва да правим - да подготвим системата така, че да е адекватна, трябва да продължим мерките, които направиха България една от най-успешните страни в Европа“.

„Никой не си прави илюзия, че с каквито и да е мерки ще спре една въздушно-капкова инфекция. Това което правим е да държим заразата под контрол и да няма остър пик. Много ще бъде жалко, ако сега не устоим. И на мен ми се иска да изляза на зелено, но не бива. Обмисляме да отворим парковете и планината, ако спазваме правилата, обаче“, посочи той.

Според Ангел Кунчев тоталното затваряне вече се обезсмисля, тъй като вирусът вече е навсякъде. И допълни, че вече ще се действа според ситуацията. Въпреки всичко, главният държавен здравен инспектор не препоръчва отхлабване на мерките, а заменянето им с други.

Голямото пътуване 2: Километрични опашки на всички КПП-та в София

„Ако отслабим мерките, отиваме към гръцкия и турския вариант“, предупреди той. „Спомняте ли си какво стана във Великобритания и Белгия? Ние се движим като Словакия и Латвия - страните с най-малко смътност в Европа“, посочи той.

„Най-неприятно ми е, че им много съзнателни хора, които изпълняват всички мерки и когато ги затегнем още - те са потърпевши. В същото време, има други, които нарушават правилата и те са тези, които от ново тръгнаха на път“, каза още доц. Ангел Кунчев.

Той предупреди, че този вирус не е най-страшното нещо. „Със затоплянето на климата, ще се покажат далеч по-страшни вируси. Това, което правим обаче е много добра подготовка за бъдещето“, заяви , главният държавен здравен инспектор.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини