Първите 19 модернизирани вагона от "Дойче Бан" пристигнаха в България

  • 23 май 2024 14:41

  • 2224
  • 3
Първите 19 модернизирани вагона от "Дойче Бан" пристигнаха в България
© Министерство на транспорта

Първите 19 модернизирани пътнически вагона, които БДЖ купи от немската компания "Дойче Бан" пристигнаха днес в България, съобщиха от Министерство на транспорта. 

Очаква се те да бъдат пуснати в експлоатация по железопътната мрежа на страната до средата на юни.

"Тази сделка, която осъществихме със съдействието на Посолството на Германия у нас, е първата важна крачка към модернизацията на жп транспорта", заяви министър Гвоздейков при пристигането на подвижния състав. Той обясни, че вагоните ще се движат по най- дългите направления в страната между София и Бургас, и София и Варна, а към всяка композиция ще има и вагон-ресторант.

Стойността на целия проект е малко над 30 млн. лева за 76 вагона, което прави по 400 000 лева за един вагон. "Много по-скъпо излиза на БДЖ да ремонтира един вагон от своя наличен парк. Но най-важното е, че с вложените средства в ремонта на такъв вагон, не можем да постигнем качеството на подвижния състав, който идва от Германия", допълни Гвоздейков.

БДЖ ще плати със 740 хил. лева повече за германските вагони втора ръка

От БДЖ заявиха, че очакват в рамките на месец юни да бъдат доставени и оставащите 57 вагона, за да може те да бъдат пуснати в експлоатация за предстоящия летен сезон.

Всеки от вагоните разполага с 80 седящи места, максимална скорост на движение до 200 км/ч и отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт. Подвижният състав е без купета, тип отворено пространство и е оборудван с климатична система, както и с информационна система за уведомяване на пътниците за гарите и спирките по маршрута на влака.

Шест от вагоните са приспособени за трудноподвижни лица, а всички 76 вагона разполагат с ергономични седалки. Разполагат също с контакти за зареждане на мобилни телефони и индивидуални лампи за четене над всяко седящо място.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
2224 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 05:44

3
❤️ Г­­о­­­р­­е­щ­­и­­ ­м­­­о­­м­­и­ч­­е­­т­­а­­ ­­­в­­­и­ ­­­о­ч­­­а­к­­в­­­а­т ­­-­­ X­­1­­8­­­.­­­F­­­U­N

2024.05.23 | 18:36

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.05.23 | 16:00

1
на всяка влакова композиция да сложат и един вагон от най старите за да превозват клошарите и хора с напикани дрехи

Добави коментар

Водещи новини