След оплаквания на българи: Мащабна проверка в ресторанти за пържен дроб в Одрин

  • 23 май 2024 12:28

  • 57498
  • 5
След оплаквания на българи: Мащабна проверка в ресторанти за пържен дроб в Одрин
© Novini.bg/ Canva

Един от най-големите специалитети в Одрин е пържен черен дроб. Той се предлага на тиган в четири различни порции 150, 200, 220 и 250 грама в зависимост от желанието на клиента.

Това е и любимото ястие за много български туристи посещаваки този граничен град. В последно време зачестиха оплакванията от нашенци за несъответствия в грамажа на порциите и завишени цени в ресторантите. 

Вчера в Одрин, екипи на дирекция "Търговия" извършиха "мащабна" проверка на заведенията за пържен дроб в града и окръга.

Инспекционните екипи предупредиха собствениците на фирми, след като беше установено, че някои готвачи на черния дроб предлагат поръчките без да претеглят порциите, а определят грамажа „на око“. Тяхното оправдание, е че пестят време при огромните опашки в ресторантите и бюфетите.

Екипите провериха информацията за теглото и съответната цена на продуктите в ценовите тарифи и ценоразписите на менюто, дадени от камарата, към която са свързани фирмите, предаде "Марица". 

Информирайки търговците, екипите напомниха, че информацията в менютата трябва да бъде подредена така, че да не създава объркване, а продуктите да се претеглят и сервират според утвърдените от търговските камари тарифи.

Беше подчертано, че този път няма да се налагат глоби на нарушителите, но при следваща проверка ще се налагат санкции на фирми, които нямат кантар и злоупотребяват с грамажа на порциите.

Липсата на фиксирана порционна цена за пържен дроб в града понякога води до объркване и оплаквания на потребителите. Поради разликите в теглото, цената, която клиентите плащат, за да ядат пържен черен дроб, варира.

В Одрин 150 грама пържен черен дроб на тиган се продават за 240 лири (13,5 лв), 200 грама черен дроб на тиган се продават за 320 лири (18 лв), 220 грама черен дроб на тиган се продават за 350 лири 19,65 лв), а 250 грама се продават за 400 лири 22,50 лв).

Търговците на черен дроб са доволни от проверката, защото ще бъде ограничена нелоялната конкуренция.  

Майсторът на пържен черен дроб Угурджан Ърмак заяви пред Анадолската агенция (АА), че Одрин е важен туристически град и е домакин на хиляди туристи от страната и предимно съседните страни България и Гърция всяка година, Ърмак допълни:

„Екипите на Търговската дирекция ни информират и ни показват нашите недостатъци. Те специално ни дадоха инструкции да пишем цените в турски лири, а не в евро или лева и ясно припомниха правилата на търговската камара, които трябва да спазваме в грамажа и хигиената. Този път бяха внимателни и само ни предупредиха за констатирани нередности. Подкрепям провеждането на тези проверки. Много е важно те да се увеличат, за да се увеличи контрола и информирането на бизнеса. Одрин е град с голям туристически потенциал. Много е важно да се предотврати злоупотребата с цените в този град, защото клиентите са много чувствителни на тази тема", заключи той.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
57498 5

Коментари 5

Добави коментар

2024.05.23 | 18:39

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Радка Кузманова

2024.05.25 | 12:51

5
Как да си го набавя?

2024.05.24 | 08:07

2
Ми като не се шомполирате редовно ще гълтате апчета. По- ефективно за сваляне от шомполиране нон стоп няма ма лелче.

2024.05.25 | 05:44

4
❤️ Г­­о­­р­­е­­­щ­­и­­ ­­м­­­о­­­м­и­­ч­­­е­­­т­­­а­ ­­в­­­и­ ­о­­­ч­­а­к­в­­а­­т ­-­­ X­­1­­8­.­F­­­U­N
Тя

2024.05.24 | 17:15

3
Купете си от магазин и си го пригответе сами

Добави коментар

Водещи новини