Ето по колко на кв. м. вървят апартаментите в курортите у нас

  • 23 май 2024 14:41

  • 1556
  • 2
Ето по колко на кв. м. вървят апартаментите в курортите у нас
© Novini.bg/ Canva

По данни на Агенцията по вписванията през първото тримесечие на годината има спад на сделките в морските и планински курорти с около 10-15 на сто. С наближаването на летния сезон обаче пазарът в този сегмент се раздвижва, съобщиха от "Бългериън пропъртис" (Bulgarian Properties).

От компанията посочват, че през последните две години търсенето и предлагането на ваканционни жилища следва ръстовете на общия имотен пазар в страната. Българи и чужденци търсят да купят свое жилище в предпочитан морски или планински курорт или пък да вложат спестяванията си в имот, който има потенциал да се ползва както като втори дом, така и за отдаване под наем.

След покачването на цените от около 30 на сто годишно през 2022 и 2023 г., през 2024 г. наблюдаваме известно успокояване, коментират от компанията и посочват, че най-търсени в момента са студиа и двустайни апартаменти, защото те са по-ликвидни и по-бюджетни като крайна покупна цена. Не липсва интерес и към апартаменти с две спални за собствено ползване от хора, които предпочитат по-голям комфорт за по-дълъг престой.

Апартаментите, особено в сгради с ниска такса поддръжка, са предпочитани и когато са с атрактивна цена, те биват продадени в рамките на няколко дни или седмици. Надценените имоти остават на пазара по-дълго и сделки често се реализират след преговори за цената.

Купувачите предпочитат имоти на вторичен пазар, които са обзаведени и готови за ползване. Новото строителство в сегмента курортни имоти се продава по-трудно, особено на шпакловка или само до ключ, тъй като за новите собственици e допълнително усилие да ремонтират и обзавеждат от разстояние, предаде БТА.

Данните на компанията на база реални сделки сочат, че към момента в повечето курорти апартаментите се продават на средни цени около 800 евро/кв. м. Изключения правят локации като "Боровец", Свети Влас, Поморие, Созопол и на юг от Бургас като цяло, където сделки се сключват на нива 1200-1400 евро/кв. м.

Макар да се наблюдава известно забавяне на ръста на цените, развитието на пазара на ваканционни имоти продължава. Провокирано от ефектите на КОВИД-19 преди няколко години, това развитие сега е вече устойчива тенденция благодарение на трансформациите в навици и нагласи по отношение на работа и свободно време. Хора, които са се сдобили с имот на морето, прекарват време там още от Великденските празници до късна есен, когато все още има подходящи условия за отдих, показват наблюденията на компанията.

При рестрикции в кредитирането може да има отлив и от банковия, и от имотния пазар

Интересът към различните курорти е доста равномерно разпределен. Купувачи има както за "Боровец", който е най-близо до София, така и за Банско и Пампорово, които пък от своя страна предлагат по-ниски цени. На морето най-атрактивни за купувачите се очертават районите на север около Каварна, Балчик и Бяла, а също и в целия район на "Слънчев бряг", Свети Влас и Несебър, Поморие, както и на юг от Бургас (в Черноморец и Созопол).

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1556 2

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:44

2
❤️ Г­­­о­р­е­­щ­­­и­­ ­м­­о­­­м­­и­­ч­е­­­т­­­а­ ­­в­­и­ ­­­о­ч­­а­­­к­в­­а­т ­­­-­­­ X­1­­­8­­­.­­­F­U­N

2024.05.23 | 18:36

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини