"Тесла" направи първа копка на фабриката си за батерии за съхранение на енергия в Шанхай

  • 23 май 2024 14:07

  • 701
  • 2
"Тесла" направи първа копка на фабриката си за батерии за съхранение на енергия в Шанхай
© Getty Images/Guliver

Производителят на електромобили "Тесла" (Tesla) започна изграждането на фабрика в Шанхай за производство на батериите "Мегапак" (Megapack), предаде агенция Синхуа.

Новото производствено съоръжение се простира на площ от приблизително 200 000 квадратни метра, а общата инвестиция възлиза на около 1,45 милиарда юана (204 милиона долара), съобщи администрацията на специалния административен район Лин-Ганг, част от зоната за свободна търговия на Шанхай.

Фабриката е първата по рода си, построена от "Тесла" извън САЩ, и вторият завод на компанията в Шанхай след откриването на нейната гигафабрика през 2019 г.

"Вярвам, че новият завод е крайъгълен камък както за Шанхай, така и за "Тесла", каза вицепрезидентът на компанията Тао Лин в интервю за Синхуа.

На церемонията по първата копка днес в Шанхай присъстваха представители на "Тесла" и на местните власти. Фабриката се очаква да започне масово производство през първото тримесечие на 2025 г., с първоначален капацитет от 10 000 единици годишно.

Акционери на "Тесла" не са съгласни Мъск да получи от компанията над 40 милиарда долара

"С проекта на "Тесла" очакваме, че през следващите от три до пет години бързо да се появи индустриален клъстер, съсредоточен около съхранението на енергия", каза Лу Ю, служител на административен район Лин-Ганг.

Американският производител вече има фабрика за производство на своите "Мегапак" батерии в Калифорния, която е с годишен капацитет от 10 000 единици.

Всяка единица "Мегапак" може да съхранява над 3,9 мегаватчаса енергия, достатъчна за захранване на приблизително 3600 домакинства в рамките на един час, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
701 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:45

2
❤️ Г­­­о­р­­е­­­щ­­­и­­ ­м­­­о­­­м­­­и­­­ч­е­­­т­­­а­­ ­­­в­­­и­ ­­­о­­­ч­­­а­­к­­­в­а­­­т ­-­ X­­1­­­8­­.­­F­­­U­­N

2024.05.23 | 18:37

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини