Търговците на кафе ускоряват доставките преди влизането в сила на закона на ЕС за обезлесяването

  • 23 май 2024 12:53

  • 373
  • 2
Търговците на кафе ускоряват доставките преди влизането в сила на закона на ЕС за обезлесяването
© pixabay

Вносителите на кафе увеличиха скоростта на доставките напоследък, опитвайки се да избегнат евентуални проблеми след декември т.г., когато ще влезе в сила Регламентът на Европейския съюз за продуктите без обезлесяване, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Международната организация за кафе.

Изпълнителният директор на организацията Ванусия Ногейра каза, че запасите от кафе в страните производителки спадат, тъй като вносителите бързат да изпратят зърната в страните в Европа, преди новото законодателство, което ще забрани влизането на селскостопански продукти, произведени на обезлесена земя.

Очаква се износът на индийско кафе да нарасне благодарение на световното покачване на цените

"Вносителите ускоряват доставките, защото има въпроси относно закона, на които европейците все още не са отговорили", коментира Ногейра в кулоарите на Международния семинар за кафе 2024 в Сантос, Бразилия.

Европейският съюз е най-големият пазар за кафе в света, докато зърната се произвеждат в тропическите страни.

По думите на Ногейра има очаквания ЕС да даде гратисен период, докато страните производители и търговците са готови да работят с новото законодателство, но това не е сигурно.

Тя допълни, че страни като Бразилия, Колумбия и Коста Рика са по-подготвени да работят с новия регламент, който изисква сертификат, че кафето не е произведено в обезлесена земя, докато дребните фермери в африканските страни ще се сблъскат с повече трудности.

Последвайте канала на

Калина Христова
373 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:44

2
❤️ Г­­­о­­р­­­е­щ­и­­ ­­­м­­о­­м­­­и­­­ч­­­е­т­­а­­ ­в­­и­­­ ­­­о­­ч­­а­­к­в­­а­т ­­-­ X­­1­­8­­.­­F­­­U­­N

2024.05.23 | 18:38

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини