ЕК: Изпращаме експерти в България, за да помагат с реформата в правосъдието

Getty Images/Guliver
share

„Премиерът Борисов сам поиска конкретна подкрепа на терен от нас. Това доказва, че той е ангажиран с процеса. Щом иска външна помощ, това означава, че хора отвън ще дойдат в България, за да помагат на българските власти и тогава няма как да се избегне необходимостта от реално изпълнение”. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс, цитиран от БНР.

Думите му идват, след като ЕК представи новия мониторингов доклад за България. Този път той остана силно критичен при официалното си представяне, а не само в своята чернова.

В документа се посочва, че Висшият съдебен съвет (ВСС) има проблем с независимостта, а прокуратурата работи неефективно. Споменава се и скандалът „Яневагейт”.

Тимерманс предупреди още, че ЕК ще следи отблизо реформата в сферата на правосъдието в България и ще продължи да пише доклади. "Уверен съм, че с новия подход и с експертите на терен ще се постигне очакваният напредък, който българският народ заслужава", каза още зам.-председателят на ЕК.

Водещи новини

Още новини