Големият хамстер е застрашен от изчезване във Франция

  • 19 юни 2024 21:03

  • 723
  • 2
Големият хамстер е застрашен от изчезване във Франция
© pixabay

Около 60 големи хамстера, известни и като обикновен хомяк (Cricetus cricetus), бяха пуснати един по един в защитен парцел в Грисхайм пре Молсайм, село на 25 км от Страсбург, съобщава БТА. Те трябва да оцелеят и да се размножат, за да запазят вида, който е застрашен от изчезване във Франция. 

Малките бозайници с черни коремчета и червени гърбове, тежащи между 250 и 500 грама, на възраст между една и две години, идват от ферма за развъждане, управлявана от асоциацията Sauvegarde faune sauvage, която се бори за запазване на вида. 

Систематично обикновеният хомяк е унищожаван от фермерите, които го смятат за вредител. През годините популацията на този гризач намалява във Франция, докато през 1993 г. не е признат за защитен вид. 

Заловиха хамстера, съсипал нов автомобил (видео)

Действията по реинтродукция се осъществяват в партньорство със земеделски стопани. Един от тях е Михаел Ебер, според когото е от изключителна важност да се гарантира оцеляването на обикновения хомяк, тъй като неговата защита предполага и тази на няколко други вида. 

Около 250 земеделски стопани се обединяват в асоциация, която има общо площ от около 4000 хектара, които са благоприятни за гризача. В замяна на това фермерите получават финансова помощ от държавата. "Проблемът е, че плащанията закъсняват и много хора са обезкуражени от това", каза Михаел Ебер.

От Министерството на земеделието казаха пред АФП, че фермерите ще получат финансова помощ най-късно до края на юни.

 "Ако обикновеният хомяк се завърне, ще се върнат и заекът, яребицата, пъдпъдъкът и лалугерът, защото те имат същите местообитания. Можем да пресъздадем природата, въпрос на политическа воля е", каза Жан-Пол Бурже, председател на Sauvegarde faune sauvage, който работи от четиридесет години за защита на това животно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
723 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Мдаа

2024.06.19 | 22:25

2
Както и малкия бабоеб :)

2024.06.19 | 21:46

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини