Въвеждат 35 лв. такса за повишителните матури

  • 19 юни 2024 21:28

  • 1835
  • 4
Въвеждат 35 лв. такса за повишителните матури
© pixabay

Служебното правителство прие промени в тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование. Причина за въведените изменения в нормативната уредба и настъпилите значителни промени в икономическата обстановка, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

Промяната засяга и повишителните матури, които тази година останаха безплатни. С приетото днес постановление обаче кабинетът регламентира явяването на такъв изпит вече да струва 35 лева.

От МС припомнят, че с последните промени в Закона за предучилищното и училищното образование беше въведена с цел повишаване на бала при кандидатстване във висше училище зрелостници или лица, притежаващите диплома за средно образование по свое желание да се явят отново на изпит по реда на матурите по учебен предмет, по който вече са положили успешно държавен зрелостен изпит. Това може да стане еднократно в рамките на учебната година на завършването или в следващата учебна година. В промените в закона е предвидено за полагане на този изпит да бъде събирана такса, а размерът й да бъде определен с тарифа на Министерския съвет, който днес постановява тя е 35 лв.

Над 54 000 десетокласници се явяват на матури

От МС обясняват, че с таксата ще се осигурят средства за дейностите по организиране на изпита, който е свързан с придобиване на средно образование, като се полага при условията и по реда на държавните зрелостни изпити.

С днешното решение на правителството се актуализират и таксите в системата на предучилищното и училищното образование, които не са променяни от 2017 г. Те се индексират в съответствие с инфлацията в страната по данни на НСИ. От МС уточняват, че актуализацията ще покрие само частично реалните разходи за предоставените услуги, като допълват, че е избран максимално благоприятен за заинтересованите страни подход.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1835 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Datenschutz

2024.06.20 | 05:52

4
Deva Maria bachkovo 18 Jahre

2024.06.19 | 23:05

3
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
Николай Ралчев Тутракан

2024.06.19 | 22:00

2
Николай Петков Ралчев се казвам (Геят на Гейовете и битият арестант) и живея в град Тутракан 7600на ул.Панайот Хитов 5.Аз съм потомствен ненормален ГЕЙ на 49 години и си търся млад гей, който да ме аргасва и осеменява яко и да се ожени за мен, защото аз съм жената в гей-връзките и защото аз съм импотентен дълъг маркуч. Аз съм луд.

2024.06.19 | 21:46

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини