Все повече деца под 5-годишна възраст боледуват от диабет

  • 19 юни 2024 22:10

  • 2536
  • 2
Все повече деца под 5-годишна възраст боледуват от диабет
© pixabay

Все повече деца под 5-годишна възраст боледуват от диабет. За това алармират от неправителствената организация Diabetes Fund, цитирани от БТА.

Според доклада на организацията случаите на диабет тип 1 в Швеция са се увеличили през последните години, като пандемията от COVID-19 вероятно е една от причините за този ръст.

Сравнението на данните от 2018 г. (283 деца) и тези от 2022 г. (460 деца) показват увеличение с 62% на малките пациенти, нуждаещи се от лечение. Почти една трета от децата имат нужда от интензивна грижа.

Удължава се забраната за износ на инсулин

Диабет тип 1 е автоимунно хронично заболяване, което засяга все по-малки деца, припомнят медиците.

Вирусните инфекции често предхождат диабет тип 1, се казва още в доклада на организацията, която свързва увеличението на случаите с отминалата пандемия.

Малките деца, заразени с вируса, са по-предразположени към развитието на диабет, ако майката не е боледувала от COVID-19 преди раждането. Ако тя е била болна или е била ваксинирана, рисковете са по-малки.

При някои деца вирусът явно потиска развитието на антитела, се казва още в доклада.

Дори преди началото на пандемията броят на случаите на диабет тип 1 е бил увеличен. През последните десетилетия се наблюдава бавна прогресия, която би могла да бъде свързани и с други вируси.

Връзката между случаите на диабет и COVID-19 може да изгуби силата си при постепенното придобиването на имунитет от човешката популация.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2536 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.20 | 06:08

2
Такова е качеството на живот и храна Едно време не беше така и всичко бе по-добре за комунизма незнам не съм го виждал и изпитал но имаше грижа за децата и всичко

2024.06.19 | 23:05

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини