В Кюстендил ще могат да кандидатстват за безплатно саниране на жилища

  • 19 юни 2024 21:41

  • 3202
  • 1
В Кюстендил ще могат да кандидатстват за безплатно саниране на жилища
© Булфото (архив)

Кюстендилци ще могат да кандидатстват за саниране на жилищата си с пари по така нар. справедлив преход, касаещ областите Кюстендил, Перник и Стара Загора, обявиха от общината, цитирани от БНР.

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Фонда за справедлив преход и с национално съфинансиране.

За област Кюстендил неофициално са определени по Справедливия преход 122 млн. евро. Част от тях ще се разходват за саниране на жилища.

Управляващият орган на Програма "Развитие на регионите“ 2021-2027 открива за кандидатстване процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ чрез подбор на проектни предложения.

Основната цел на процедурата е да подкрепят мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, включително за намаляване на енергийната бедност, в най-силно засегнатите от климатичния преход области Перник, Кюстендил и Стара Загора, както и общините Нова Загора, Ямбол, Симеоновград, Харманли, Тополовград, Димитровград, Хасково, Елхово, Сливен и Тунджа.

Процент на съфинансиране не се изисква - размерът е 100% безвъзмездна финансова помощ.

Община Кюстендил кани всички заинтересовани лица на среща, която ще се състои на 3.07.2024 г. от 17:30 часа. Двадесет и три сгради са одобрени за саниране в Кюстендил по Плана за устойчивост за близо 27 млн. лева.

Досега по двете програми преди десетина години в града са реновирани 57 сгради, неофициално се знае, че в града блоковете и кооперациите са близо 200.

На шест общини се предоставят средства за саниране

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3202 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.19 | 23:05

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини