Меглена Кунева за доклада на ЕК: Сигналът към нас е - мислите правилно, действате правилно (снимки+в

  • 27 януари 2016 15:11

  • 2611
  • 13
Меглена Кунева за доклада на ЕК: Сигналът към нас е - мислите правилно, действате правилно (снимки+в
© Булфото

Вицепремиерът Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22, вицепремиерът Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св., вицепремиерът по икономическите въпроси и еврофондовете Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник и министърът на правосъдието Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на дадоха пресконференция в Министерски съвет във връзка с доклада на ЕК относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. На нея те дадоха своята оценка за него, предаде репортер на Новини.бг.

Всички те се обединиха, че евродокладът за страната ни е обективен и ясно отчита областите, в които имаме напредък, освен това дава ясни сигнали за допълнителните стъпки, които трябва да предприемем в определени области.
Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 подчерта, че е 2016 г. е година за борбата с корупцията и в докладът ясно се отчита, че правителството има воля да продължи напред със стратегията за съдебна реформа и стратегията за антикорупция. „Сигналът е - мислите правилно, действате правилно, но трябва да имате по-бързи резултати и още по-целенасочени действия“, заяви вицепремиерът Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22.

"Първата оценка, която направихме с колегите ми - доклада го четем като обективна оценка на стъпките предприети от България за борбата с корупцията, организираната престъпност и развитие на съдебната реформа. В доклада в някои области бе отбелязан напредък, но са показани и ясни сигнали за това, че трябват допълнителни стъпки", обясни Кунева.

"Да, отчита се, че правителството има воля да продължи напред, отбелязва се в случаи като Закона за корупцията няма развитие от парламента, но се изразява надежда, че законът ще бъде приет. 2016 г. е тест за борбата с корупцията. Сигналът е - мислите правилно, действате правилно, но трябва да имате по-бързи резултати и още по-целенасочени действия. В тези действия се концертира надеждата за резултат през 2016 година. Способност на България да се справи с проблемите пред нас има", заяви тя.

Министърът на правосъдието обясни, че в доклада ясно се чете, че стратегиите не трябва да остават само на хартия. Докладът има и критики, не отрича Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и добавя, че особено към ВСС. "Крайно време е да спрем да гледаме на доклада като документ, с който някой размахва пръст на България. Не само, че има надежда, има желание и план за действие. Планът за действие ще бъде представен в петък по време на Съвета за съдебна реформа".

Призивът за подаване на оставка от страна на политиците, министър Захариева коментира така: „Това е морален акт. Вече имаме позиция от страна на членовете на ВСС и аз ги призовавам да започнат да работят, за да решим проблемите, заради които ни критикува комисията“.

"Със сигурност има позитивни неща, които са отчетени в доклада, но това, което се чете от него е - нека тези стратегии не остават само на хартия", обясни Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. "Точно заради това работата ни е максимално бързо да приемем законодателството".

"Топ приоритет на Министерство на правосъдието са измененията на Закона за съдебната власт, които трябва да бъдат внесени до 10 март в Министерски съвет. Със сигурност имаше много работа за вършене по него, през този един месец сме работили по него", посочи министър Захариева. Тя допълни, че най-важното изменение, което се очаква в него е свързано с измененията на Конституцията - разделянето на ВСС на две колегии, явното гласуване във ВСС, прекият избор на членовете на ВСС от магистратите и засилената роля на инспектората за оценки на проверките за почтеност и имущество на магистратите.

Правосъдният министър заяви, че в доклада, освен позитивните неща, има и много критики. "Не искам да влизам в разговор с това, което е виновен и кой не, но със сигурност политическата воля на правителството да върви към реформи, е отчетено в доклада", посочи тя.
"Това, което зависи от правителството, е да внесе по-ясни процедури в посока за Закона за съдебната власт", каза още министър Захариева.

Тя допълни, че ЕК подчертава и очакването за план за въвеждане на електронното правосъдие. "Безспорно това, което зависи като законодателни промени от МС, се ползва с политическата подкрепа от всички министри. Това, с което ми се иска да завърша е, че е крайно време да спрем да гледаме на доклада като документ, с който някой размахва пръст на България. Това е механизъм за партньорство", поясни правосъдният министър.

"Докладът на ЕК, освен обективен, не ни казва нито едно нещо, което да не знаем". Това каза вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник. "Бих препоръчал на всички коментатори, преди да коментират доклада на ЕК, да го прочетат.

Вицепремиерът заяви, че има ясни констатации, насърчавания и препоръки по отношение на всяка от властите. "Много ми се иска ЕК да е ключовият съюзник на правителството в усилията му да доведе до край Съдебната реформа", каза още Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. открои констатацията, че има далеч по-малко прояви на организирана престъпна дейност, отколкото преди няколко години. Това е факт, показва го и статистиката, каза Бъчварова. "Тук се реферира и към последните убийства, които се тълкуват като свързани с организираната престъпност", каза Бъчварова и допълни, че квалификацията се дава преди да са приключили разследванията по случаите и не иска такава констатация да влияе на хода им.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2611 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
az

2016.01.28 | 08:32

13
Тия заслужават да ги изчакам да умрат, но да ги изровя преди са се разложили и да ги дам на кучетата. Така, ако не живи, поне мъртви, да свършат така, както заслужават. Не може на Левски и на Ботев да не знаем къде са гробовете, а на тия дето погребват България някой да им носи цветя. Искам справедливост!!!!

2016.01.28 | 08:32

12
След двете каки ето ви и трите свраки и сивият гарван на Бойко Борисов. Брюкселски пачаври.
СИГНАЛА КЪМ ВАС Е: СЛУШКАЙТЕ И ЩЕ ЛАПАТЕ ПОВАЧЕ

2016.01.27 | 23:12

11
СИГНАЛА КЪМ ВАС Е: СЛУШКАЙТЕ И ЩЕ ЛАПАТЕ ПОВАЧЕ

2016.01.27 | 23:11

10
Тая комсомолска пача/вра е бетер от Боко, само `дето е по-образована от него!
Аман

2016.01.27 | 22:40

9
Тая кукумявка е отново в ефир.
доклада е:

2016.01.27 | 22:40

8
до стена и разстрел.

2016.01.27 | 22:40

6
Тази е по зле и от Сидеров!!!!
BOIKOOOO PAZAWRA NA ERDOGAN-SMURT KURWOOOOO

2016.01.27 | 22:40

7
DA TI GO TURA V GUZA TIKVO
QLOVA KURVA BOIKO OGRABI KTB S MESTAN I CACATA

2016.01.27 | 22:40

5
taq tupa kuzka e prosta kato kurvata boikoygly ,DPS gi 6iba dvamata analno
гост

2016.01.27 | 22:39

4
Видяхте че и Европа ви разбра и сега гледате да се оправдаете с ВСС. Така ще е като ви търпи този изстрадал народ

2016.01.27 | 22:18

3
„Сигналът е - говорите, говорите и само говорите !"

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини