Сколиоза: Ранната диагностика е ключова за успешното лечение

  • 19 юни 2024 18:57

  • 13769
  • 1
Сколиоза: Ранната диагностика е ключова за успешното лечение
© Gettyimages

Всяко второ дете у нас има неправилна стойка, а в немалко от случаите се стига и до изкривяване на гръбнака.

В рамките на Световния месец на сколиозата лекари предупреждават, че ранното откриване на заболяването е изключително важно за успешното му лечение.

Упражненията стават част от живота на Теодора още в пети клас, когато тя чува диагнозата „сколиоза“. Започва лечение и шест години по-късно изкривяването на гръбнака ѝ е в миналото.

„Тогава бях все още на 12 години и не знаех, каква голяма отговорност идва заедно с диагнозата. Трябваше да правя по 20 минути упражнения и да нося корсет. Първоначално ми беше доста трудно, защото трябваше да изградя конкретни навици и да намеря мотивацията да си правя упражненията, но постепенно започнах да виждам подобренията“, разказва Теодора пред БТВ.

Лекари: Малко са родителите, които водят децата си на профилактични прегледи

Най-засегнати от сколиозата са децата между 10 и 15 години, казват лекарите.

„Най-често това е при абсолютно здрави деца. Няма болка, няма ограничение в обема на движението, т.е. няма нещо, което по някакъв начин да ни насочи към това, че има някакъв проблем“, обяснява д-р Ели Иванова от УМБАЛСМ „Пиротов“.

Ако се открие в ранен етап сколиозата може да се лекува само с упражнения, родителите обаче често забелязват изкривяването едва, когато градусът е силно изразен. 

„Лошите стойки стигат до 40-50%. В България все още има объркване кое е сколиоза и кое е лоша стойка. За щастие истинската сколиоза е само 2-3%. Нашата роля е да даваме упражнения. Ние се включваме, когато сколиозата е до 20 градуса – тогава правим само упражнения с децата“, кинезитерапевтът Борислав Чонгов.

Ако терапията не даде ефект се стига до лечение с корсет или интервенция.

За да се избегнат по-тежките случаи лекари от няколко болници се обединяват и организират лекции тази събота от 10 часа на площад „Независимост“ в столицата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
13769 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.19 | 21:48

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини