Бойко Борисов: Еднакви бонуси за всички

Булфото
share

Стимулите за държавните служители ще бъдат еднакви във всички министерства.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти след откриването на новата пивоварна във Велико Търново.

"Промените в заплащането на държавната администрация, които са разгледани днес, гарантират всички добри служители и цялата държавна администрация, да получават заплатите си и съответно стимулите към тях независимо от това кое е правителството, кой е премиер и кой е министър. Това сме направили с решение във финансовото министерство. Там са приходните агенции, те биха могли да получават допълнително материално стимулиране (ДМС) в огромни размери. В културата, в екологията или в социалното министерство нямат такива приходни агенции - нормално ли е едните да получават големи ДМС, а другите не? Разликите, които се получават и искат с тях да се стимулират държавните служители, да бъдат еднакви във всички министерства, във всички администрации и да се знае директор, началник на отдел, съответно какви пари взимат", добави той.

По думите на Бойко Борисов това, което са заварили, са близо 70 закона, които уреждат тези плащания. "А Тройната коалиция - вкарват си техните хора в бордовете и сигурно десетки, милиони и стотици лева за тези четири години са си разпределили по този начин. Затова сега с това решение отрегулираме в цялата държавна администрация да бъде публично ясно и точно и съм разпоредил на министър Дянков да помисли в най-скоро време СЕБРА, системата, която дава всички държавни разплащания да стане публична и ясна, да я качим в интернет и всеки да знае държавата какво е разплатила, за да стане максимално прозрачно", посочи Борисов.

"Законът за горите, ако беше минал по този начин, който днес съм разпоредил в парламента, нямаше да има абсолютно никакви проблеми. Но те се възползват от политическия натиск, който се оказва, затова съм го върнал и ще мина да го проверя, а депутатите ще го гледат, докато нямат 100% консенсус", добави министър-председателят.

Той заяви, че подкрепят ветото за закона за ВСС. "Всъщност, за тези умници, които се изказват от парламента, не го казвам със сарказъм, те са най-умните хора - президентът е върнал закона и ветото е да бъде изпълнено министерското решение, което сме вкарали в парламента, а не промените, които впоследствие е претърпял законът в Народното събрание", допълни премиерът Бойко Борисов.

Водещи новини

Още новини