Бившият президент на ЕИБ Вернер Хойер е разследван за корупция

  • 25 юни 2024 22:45

  • 1731
  • 0
Бившият президент на ЕИБ Вернер Хойер е разследван за корупция
© Gettyimages

Бившият президент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер е разследван за корупция от Европейската прокуратура (EPPO), потвърди за ДПА негов адвокат.

Според съобщение на EPPO агенцията разследва случаи на корупция, злоупотреба с влияние и "присвояване на европейски средства".

По думите на адвоката на бившия топбанкер разследването се съсредоточава около обезщетение за бивш служител на ЕИБ, което Хойер е подписал.

И Румен Радев проведе среща с президента на ЕИБ

По силата на обичайната практика генералният директор на сектор "Човешки ресурси" и генералният секретар на ЕИБ са обсъдили прекратяването на договора на въпросния служител, след което меморандум от срещата им е бил представен на Хойер, обяснява адвокатът. С документа се слагал край на договора на служителя и се определял размерът на обезщетението. Хойер се е съгласил с взетото решение, отбелязва БТА.

Според адвоката правните основания за въпросното разследване са "много ниски". Самият Хойер, чийто имунитет вече е вдигнат, за да може да се проведе разследването, ги окачестви като "напълно абсурдни и необосновани".

72-годишният Хойер беше начели на ЕИБ от 2012 г. до края на 2023 г. 

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1731 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини