Над 200 маймуни са загинали от горещините в един щат на Мексико

  • 25 юни 2024 18:36

  • 1492
  • 1
Над 200 маймуни са загинали от горещините в един щат на Мексико
© Gettyimages

Най-малко 234 застрашени маймуни от вида мексикански мантиев ревач (Alouatta palliata mexicana) са загинали от жегите в тропическите гори в югоизточния мексикански щат Табаско. Това съобщи неправителствената организация за защита на дивата природа „Кобиус“, цитирана от БТА.

Броят на мъртвите примати е почти тройно по-голям, отколкото преди месец, което се дължи на горещата вълна в цялата страна.

Данните за над 200 загинали са само за районите, които мексиканската организация за опазване на дивата природа е успяла да проучи, и според нея действителната цифра трябва да е много по-висока.

Климатичните промени предизвикват смъртоносна топлинна вълна в Мексико и югозападната част на САЩ

През май местните медии съобщиха за най-малко 85 смъртни случая на мексикански мантиеви ревачи, тъй като температурите надхвърлиха 45 градуса по Целзий на фона на продължителна суша, която изпари водоемите на страната и те едва сега започват да се възстановяват в началото на дъждовния сезон.

Макар че дъждовете в цялата страна вече започнаха, „Кобиус“ направи изявление в социалните мрежи, че това „няма да реши извънредната ситуация, а само ще осигури известно време за предприемане на реални действия за опазване на околната среда“.

„Кобиус“ обяви, че освен от жегите, популациите на маймуните страдат и от лов, прекомерна сеч, влошаване на местообитанията, пожари и нови болести, предавани от хора и домашни животни.

„Тези фактори, в синергия с по-високите температури, причиняват топлинен стрес, който предизвиква остро възпаление и най-вече допринася за напълно неефективен отговор на имунната система“, добавят еколозите. В доклада се казва, че някои от изследваните маймуни са страдали от белодробен оток или остър респираторен дистрес, след като са вдишали дим от горски пожари.

Мантиевият ревач, който живее в Мексико, Централна Америка, Колумбия и Еквадор, е класифицирана като уязвим вид в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN), който за последен път извърши глобална оценка през 2015 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1492 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.25 | 19:14

1
А маймуните в парламента у нас са на климатик.

Добави коментар

Водещи новини