Пламен Абровски: Противоградовата ни система е стара, Тракийската низина се превръща в полупустиня

  • 25 юни 2024 21:38

  • 3482
  • 4
Пламен Абровски: Противоградовата ни система е стара, Тракийската низина се превръща в полупустиня
©

"За последните три години - всяка имаме трагедия. Това ще продължава. Нашата противоградова система е правена през 1970 г. Към онзи момент климатът е бил различен. Климатът се променя. Температурите ще се покачват все повече и повече. Когато се образува градоносен облак, едва тогава започва изстрелването на рекети. Никой не работи превантивно", каза адвокатът по земеделско право Пламен Абровски в предаването "Денят ON AIR".

По думите му държавата избира да плаща обезщетения, вместо да вложи в нова система. Той обясни, че изваляването има и вторичен ефект - вкарва се вода в почвата, а това е изключително важно за земеделците.

"Имаме нужда от редовно правителство, от устойчивост, от създаване на общи приоритети. Надавам се следващият редовен министър на земеделието да се ангажира с цялостна промяна на концепцията на градовата защита в България. Облаците, които ги изпускаме, се изваляват в Румъния. Крадат ни водата през облаците. Никой не работи с облака предварително - няма да падне градушка, колкото портокал, но ще падне, колкото орех", коментира Абровски пред Bulgaria ON AIR.

Българският фермерски съюз настоява за създаването на гаранционен фонд за щети в земеделието

Той подчерта, че е абсолютно наложително системата да се промени.

"На първо време там, където летят самолетите, които разбиват облаците, държавата трябва да отдели 10 млн. лв., за да започне експеримент. Това го правят навсякъде по света - в Италия, Израел, Южна Африка. Климатът е бъдещето, не парите. Ако ние не променим отношението си към климата, ще видим как Тракийската низина ще се превърне в полупустиня", предупреди Абровски.

Той обясни, че няма проблем в работата на Агенцията по градушките, а в системата, която е от 70-те години. Абровски каза, че само 3 см сняг са равни на около 10 млн. куб. л вода, които ще влязат във вододайните зони на България.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3482 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
НА ОНЯ СВЕТ

2024.06.25 | 21:54

1
ЩЕ СЕ УСПОКОИТЕ ИЗРОДИ НО ПЪРВО ЩЕ МИ ЛИЖЕТЕ ПОДМЕТКАТА НА БОТУША

2024.06.26 | 05:12

4
За ЯДРЕНИЯ СИНТЕЗ на УРАНА кай нещо, тапако ахахаххаха. Идиотска популация от неграмотни добичета...

2024.06.26 | 05:12

3
Пореден необразован адвокат, който дудне за неща, от които не разбира... "Превантивна" стрелба по облаците още като не са се появили ли искаш? Или перки да ги духат обратно? Идиот...

2024.06.26 | 00:31

2
Всичко ни е старо ама таховски мисли за Украйна както и повечето гей управляващи

Добави коментар

Водещи новини