Милиони антилопи мигрират в Южен Судан и Етиопия

  • 25 юни 2024 19:52

  • 2045
  • 0
Милиони антилопи мигрират в Южен Судан и Етиопия
© Gettyimages

Гигантска миграция на антилопи в Южен Судан и Етиопия обхваща около шест милиона животни, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. 

Правителството в Южен Судан обяви, че това е най-голямото движение на сухоземни бозайници в света, надминаващо по своя мащаб това на антилопи гну между парка Серенгети в Танзания и резервата Масай мара в Кения през миналата година.

Антилопите мигрират на север и изток от националния парк Бандингило край Бели Нил всяка година, казаха експерти по опазване на околната среда в Джуба, Южен Судан. Два самолета, снабдени с камери, са наблюдавали мигриращите животни. Направени са над 330 000 кадъра. Те са анализирани от екип на университета в Джуба. Проучването обхваща четирите най-важни мигриращи вида антилопа от т.нар. Нилска миграция. Женските раждат малките си край блатата около Бели Нил, а след това мигрират към отдалечените райони. 

Изменението на климата причини историческо двумесечно забавяне на миграцията на раци в Австралия

Съществуващите национални паркове обхващат около 30 процента от ареала на мигриращите антилопи, каза пред ДПА Дейвид Симпсън, директор на националните паркове Бадингило и Бома. Защитата на района трябва да бъде подсилена, допълни той. По думите му това може да се случи единствено в сътрудничество с отделните етнически групи. "Те са защитници на природата. Ловуват, хранят се, но се отнасят отговорно. Проблемът идва отвън - бракониерството." 

Южен Судан е независим от 2011 г. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2045 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини