Сръбското правителство е готово да направи компромиси за Косово

  • 25 юни 2024 22:07

  • 2026
  • 2
Сръбското правителство е готово да направи компромиси за Косово
© Wikipedia

Новото правителство на Сърбия е готово да направи "компромиси" по отношение на Косово, каза днес в интервю за АФП премиерът на Сърбия Милош Вучевич.

Откакто встъпи в длъжност през май, Вучевич помогна на Сърбия да поддържа деликатна дипломатическа линия, тъй като Белград едновременно се стреми да се присъедини към Европейския съюз, да осигури своето място на бъдещите енергийни пазари и да остане в приятелски отношения както с Изтока, така и със Запада, отбелязва БТА.

Преди срещата между сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти в Брюксел в сряда, Вучевич увери Франс прес, че Белград е готов да преговаря въпреки неотдавнашното избухване на напрежение между съседите.

Александър Вучич публикува видео от празнуването на победата на неговата партия в местния вот

"Готови сме да правим споразумения и компромиси, компромиси, които означават, че нито една от страните е абсолютен победител или абсолютен губещ“, каза Вучевич, който встъпи в длъжност през май след победа на изборите в края на миналата година на управляващата Сръбска прогресивна партия. "Всичко друго не е и не може да има дългосрочна устойчивост“, добави бившият министър на отбраната, който е бил и кмет на северния град Нови Сад в продължение на десет години.

Вучевич официално е ръководител на правителството в Сърбия, но до голяма степен се смята за подчинен на Вучич, който управлява страната повече от десетилетие, напомня Франс прес.

Преговорите в Брюксел идват на фона на напрежението, което възникна между Сърбия и Косово в последните месеци, след като правителството в Прищина направи еврото своя единствена законна валута и на практика забрани сръбския динар на своя територия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2026 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бегай

2024.06.26 | 01:25

1
Сръбско-руските управляващи в Белград въобще не искат да влязат в ЕС. Евентуално са съгласни да получават пари от там!
Вучич

2024.06.26 | 05:18

2
Не говори глупости, ние искаме да сме в ЕС, но имаме голям сегмент идиоти, които си отгледахме и трябва да ги прилъжем някак.

Добави коментар

Водещи новини