Антарктика се насочва към неконтролируемо топене

  • 25 юни 2024 21:13

  • 12146
  • 4
Антарктика се насочва към неконтролируемо топене
© Gettyimages

Учените са открили, че може да бъде достигната нова критична точка в Антарктика, която се насочва към неконтролируемо топене на ледените си шапки, съобщи БТА, позовавайки се на научно изследване, публикувано в "Нейчър джиосайънс". 

Топенето е предизвикано от по-топлата вода на океана, която навлиза между леда и сушата, която се покрива от леда. 

Критичната точка е праг, след който системата се реорганизира, често по внезапен и необратим начин, предизвиквайки серия каскадни ефекти.

Рекордното топене на морския лед в Антарктика най-вероятно се дължи на глобалното затопляне

Полярните шапки на Антарктика се намират върху скален субстрат, простират се по брега и плават в морето. По-ранните изследвания вече показаха, че морската вода, чиито температури се покачват поради климатичните промени вследствие на човешката дейност, може да навлезе в зоната между сушата и морето, както и под леда, намиращ се върху континента, а след това - във вътрешността на самата суша. Океанската вода ще навлезе неограничено под ледената шапка и ще предизвика неконтролируемо топене, каза Александър Брадли, водещ автор на изследването. 

Съществува риск от повишаване на нивото на водата, което може да застраши населението от крайбрежните зони в целия свят. 

Моделите, използвани от експертите на ООН за оценка на глобалното затопляне в Антарктика, не взимат предвид този феномен. Те подценяват систематично загубата на лед, подчертава Брадли, който е сътрудник към Британския антарктически институт. 

През май температурата на океанската вода отново счупи рекорда, достигайки средно 20,93 градуса по Целзий според европейската система за наблюдение "Коперник".

Всяка десета от градуса ни доближава до критичната точка, коментира Брадли. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
12146 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
worlok

2024.06.25 | 22:26

1
taka ili inache polovinata shte si izmrete po sveta ne ste tolkova neohodimi...
Диа

2024.06.26 | 08:23

4
А вие,ще останете....?

2024.06.26 | 00:53

3
Господ си знае работата!
Мвй

2024.06.25 | 22:34

2
Човекоподобното ще гризне дървото и с право !!! Явно не може да разбере, че е само едно парче от пъзел .

Добави коментар

Водещи новини